Decizia Colegiului Disciplinar de a-l salva pe judecătorul care l-a arestat pe Andrei Braguţa, contestată
Decizia Colegiului Disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) prin care a fost încetată cauza disciplinară intentată în privinţa judecătorului Iurie Obadă, cel care a dispus eliberarea unui mandat de arest pentru 30 de zile pe numele lui Andrei Braguţa, tânărul cu probleme medicale, decedat în penitenciar la sfârşit de august 2017, a fost contestată. Anterior, atât procurorul general Eduard Harunjen, cât și Inspecția Judiciară au declarat că vor contesta decizia. Subiectul urmează a fi examinat în ședința din 16 ianuarie a CSM.
La 24 noiembrie 2017, Colegiul Disciplinar al CSM a încetat cauza disciplinară pe numele magistratului Iurie Obadă de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, pe motiv că în acțiunile magistratului nu au existat abateri de la legislație.
Se întâmplă deși în sesizarea făcută de procurorul general, Eduard Harunjen, cel care a solicitat tragerea la răspundere a judecătorului, acesta a mențioat că în cadrul urmăririi penale s-a stabilit aplicarea eronată a legii în aplicarea măsurii preventive „fapt care generează crize de imagine autorității judecătorești și afectează grav procesul de înfăptuire a justiției”. Harunjen a scris că judecătorul Obadă, contrar motivației din demersul procurorului de aplicare a arestului, în încheierea adoptată a reținut că învinuitul este vădit în stare de iresponsabilitate, în cauza penală urmează a fi numită o expertiză psihiatrică în condiții de staționar și este necesară instalarea acestuia în instituția psihiatrică, iar fără măsura de constrângere sub formă de arest preventiv , instalarea acestuia în instituția psihiatrică este imposibilă. Procurorul general a concluzionat în sesizarea sa că, ținând cont de circumstanțele cazului, instanța urma să respingă demersul înaintat de procuror.
Judecătorul Iurie Obadă s-a apărat, considerând că a procedat corect. Acesta a făcut referire la legislație, dar și la faptul că Braguța, fiind în libertate, ar fi reprezentat un risc pentru securitatea și ordinea publică.
Atât, procurorul general, cât și Inspecția Judiciară a CSM au declarat anterior că vor contesta decizia.
Citiți AICI despre „Eroii” (in)justiției din dosarul Braguța și, iar AICI: Cum (nu) motivează membrii Colegiului Disciplinar salvarea judecătorului care l-a arestat pe Andrei Braguţa
Pe 18 august 2017, judecătorul Iurie Obadă a decis eliberarea unui mandat de arest pentru 30 de zile pe numele lui Andrei Braguţa, tânărul reţinut cu o zi înainte de procurori pentru că a încălcat regulamentul circulaţiei rutiere, iar ulterior, a lovit un poliţist. Magistratul a luat decizia, deşi Braguţa avea un comportament inadecvat, la solicitarea procurorului Ivan Filimon, care gestiona un dosar penal deschis pe numele lui Andrei Braguţa. După ce a ajuns în penitenciar, Braguţa a fost bătut de colegii din celulă, iar pe data de 26 august 2017 a decedat, aflându-se în custodia statului. Anterior, şi pe numele procurorului Filimon a fost intentată o procedură disciplinară, iar într-un răspuns oferit pentru ZdG de Procuratura Generală la începutul lunii noiembrie 2017 am fost informaţi că procedura disciplinară se află încă în examinare la Colegiul de Disciplină şi Etică.