Decis: Vladislav Gribincea poate fi judecător la CSJ. CSM a aprobat raportul Comisiei de Evaluare externă în unanimitate
Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat Raportul Comisiei de evaluare externă al candidatului la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție, Vladislav Gribincea, anunță instituția.
La 16 mai curent membrii Consiliului Superior al Magistraturii au aprobat Raportul Comisiei de evaluare externă al candidatului Vladislav Gribincea la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție.
Așadar, Vladislav Gribincea este candidatul, care a promovat evaluarea externă a integrității etice și financiare și a fost acceptat de CSM, anunță CSM.
Conform concluziilor Raportului, Comisia a conchis, în unanimitate, că candidatul vizat corespunde criteriilor de integritate etică și financiară identificate în Legea nr. 65/2023.
Până în prezent, din cele 15 rapoarte ale Comisiei de evaluare externă recepționate, CSM a aprobat 11, iar în 3 s-a constatat nepromovarea evaluării de către candidați.
Vladislav Gribincea este director de program în cadrul Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM). El a promovat evaluarea Comisiei Vetting potrivit raportului din 11 aprilie curent. Anterior, Gribincea a fost președinte al CRJM, ONG pe care l-a fondat.
14 persoane evaluate pe baza criteriilor de integritate financiară și etică au promovat până la 1 mai 2024 evaluarea Comisiei Vetting și continuă lupta pentru a obține un fotoliu de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Din cei 37 de candidați înscriși în cursă, alți 13 așteaptă să fie evaluați, în timp ce 10 candidați fie s-au retras, fie nu au promovat evaluarea.
ZdG a analizat deciziile Comisiei Vetting și vă prezintă detalii despre cei 14 candidați la funcția de judecător al CSJ care ar putea ajunge în final judecători cu acte în regulă la CSJ. La toți cei 14 candidați membrii Comisiei au avut întrebări despre donații de mii de euro, ajutoare semnificative primite de la părinți, socri sau alți membri ai familiei, bunuri subevaluate sau chiar dosare examinate în condiții de posibile conflicte de interese ori de situații de incompatibilitate. Totuși, pentru că acei candidați au oferit explicații plauzibile membrilor Comisiei Vetting, aceștia nu au constatat, într-un final, „dubii serioase” pentru ca aceștia să nu promoveze evaluarea.