De la tribuna Parlamentului, procurorul general interimar cere ridicarea imunității deputatului socialist învinuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Dumitru Robu a enumerat infracțiunile de care este bănuit alesul socialist al poporului
Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a prezentat de la tribuna principală a Parlamentului solicitarea cu privire la ridicarea imunității parlamentare deputatului socialist Radu Mudreac care este învinuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari.
Șeful interimar al Procuraturii Generale (PG) susține că, în principal, deputatul Radu Mudreac, în calitate de director al unei companii și soția acestuia, în calitate de administratoare a aceleiași companii, au contractat, prin intermediul firmei, zeci de împrumuturi care, potrivit lui Robu, au avut un caracter fictiv, nefiind înregistrate niciun fel de contracte în acest sens. Ulterior, Mudreac a declarat că banii împrumutați i-a folosit pentru construcția unui imobil de lux pe care acum îl deține în proprietate, lucru care nu s-ar fi întâmplat, întrucât împrumuturile au fost fictive.
„Procuratura Generală a pornit urmărirea penală în privința deputatului Radu Mudreac în baza articolului 234 aliniat 3, litera b, spălarea banilor în proporții deosebit de mari.
Acțiunile săvârșite:
Cunoaștem că banii au fost însușiți ilicit. (…)
- În noiembrie 2011, în calitate de director al SRL Gradione, Radu Mudreac, a încheiat 8 contracte de împrumut în valoare de 3 200 250 lei.
- În noiembrie 2014, în aceeași calitate, SRL Gradione a încheiat un contract cu o persoana fizică în valoare de 346 700 de lei.
- În noiembrie 2014, în calitate de administratoare a SRL Gradione, Maia Mudreac, soția deputatului radu Mudreac, a întocmit 17 contracte de împrumut cu persoane fizice, contractând împrumuturi 4 791 000 lei”, a menționat Dumitru Robu.
Șeful interimar al PG a menționat că Procuratura Anticorupție (PA) are suficiente probe pentru a demonstra că deputatul Radu Mudreac a săvârșit infracțiunea de spălare a banilor.
„Nu au fost semnate contracte de împrumut și nici bani nu au fost acordați. Persoanele fizice, Mudreac și soția acestuia, nu au avut venituri legale suficiente pentru a justifica împrumuturile. Împrumuturile au un caracter fictiv. Banii obținuți din acte civile fictive au fost învestiți în construcția imobilului de lux. PA are suficiente probe pentru a demonstra că deputatul Radu Mudreac a săvârșit infracțiunea de spălare a banilor. Astfel, în urma probelor acumulate, a apărut necesitatea de efectuare a unor acțiuni urgente care ar limita dreptul și libertățile acestei persoane. Solicit ridicarea imunității parlamentare a deputatului Radu Mudreac în vederea acțiunilor de urmărire penală urgente în vederea împiedicării distrugerii probelor. (…) Rog să susțineți cererea înaintată. (…) Persoanele vizate susțin că astfel de contracte nu au fost semnate și nu au acordat bani soților Mudreac și firmei”, a declarat procurorul general interimar, Dumitru Robu.
Cauza penală pe numele deputatului Radu Mudreac a fost inițiată la 5 august 2021.
În baza ordonanței procurorului general interimar, pe numele deputatului a fost inițiată urmărirea penală pentru spălare de bani. Mudreac este bănuit de spălare de bani, mai exact de „tăinuirea sau deghizarea naturii, originii, amplasării, dispunerii, transmiterii, deplasării proprietăţii reale a bunurilor ori a drepturilor aferente de către o persoană care ştie sau trebuia să ştie că acestea constituie venituri ilicite”.
ZdG a scris anterior despre faptul că Radu Mudreac, deputat al Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), locuiește într-un imobil de milioane, cu două etaje, amplasat în sectorul Buiucani al Capitalei. Acesta fost construit de familia deputatului începând cu anul 2017, pe un teren procurat de alesul poporului pentru suma de 35 de mii de euro.
În declarațiile sale de avere, deputatul a indicat că acesta ar avea o valoare de 978 de mii de lei, echivalentul a aproximativ 45 de mii de euro. În realitate, imobilul valorează de cel puțin cinci ori mai mult.
La 15 martie 2021, inspectorul de integritate Andrian Fetescu a constatat o „diferență vădită” în mărime de 4,5 milioane de lei între averea dobândită și veniturile obținute de către alesul poporului și familia deputatului Radu Mudreac pe parcursul anilor 2014-2016. După ce a analizat mai multe tranzacții ale familiei Mudreac din acea perioadă, inspectorul de integritate a stabilit că în 2015, deputatul Mudreac, prin procură, a depus pe conturile unei companii administrate atunci de Maia Mudreac, soția sa, suma de 4,7 milioane de lei, bani cu care agentul economic a ridicat în acea perioadă o clădire cu patru etaje în apropierea Pieței Centrale din Chișinău – Centrul Comercial Grad.