De la Judecătorie, „direct” la Moscova. Cum deputații transfugi Lozovan și Nesterovschi, aflați sub control judiciar, au primit dreptul de a merge în Federația Rusă. Lozovan a încercat să meargă și în Bulgaria
La sfârșitul lunii martie curent, mai mulți membri ai Partidului „Renaștere”, apropiat deputatului fugar Ilan Șor, au mers în vizită la Moscova. Printre cei care au mers în capitala Federației Ruse se numără și deputații transfugi Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi.
Vizați în dosarul „Finanțarea ilegală a partidelor”, cei doi, practic, au plecat la Moscova „direct” de la Judecătorie, întrucât au primit permisiunea de a părăsi teritoriul R. Moldova în ajunul forumului la care au participat. Lozovan și soțul ei, judecat în același dosar, au cerut permisiunea instanței de a merge și în Bulgaria. De partea cealaltă, examinarea dosarelor celor trei a luat o întorsătură „bruscă”, acestea fiind repartizate altor judecători.
Instanța le-a permis să plece la Moscova
La 5 aprilie curent, mai mulți membri ai Partidului „Renaștere” s-au lăudat, în cadrul unei conferințe de presă, despre rezultatul unei vizite efectuate la Moscova, unde au participat la Forumul Economic al CSI. Forumul s-a desfășurat în perioada 28-29 martie.
În debutul conferinței, cei din Partidul apropiat deputatului fugar, Ilan Șor, au prezentat un video filmat la Moscova, în care acuză partidul de guvernare de înrăutățirea relațiilor cu Federația Rusă, susțin că situația din R. Moldova se înrăutățește pe zi ce trece și că țara ar trebui să se apropie de Federația Rusă, prezentată de Vasile Bolea drept „un prieten istoric al R. Moldova”.
La forum au participat și deputații transfugi Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi, cercetați penal în dosarul „Finanțarea ilegală a partidelor”.
„Deplasarea la forum, deplasarea în țara în care te-ai putut simți precum acasă, a fost interesantă. Ne-am întâlnit cu colegii noștri din țările CSI, unde își amintesc de noi și ne iubesc”, a spus Nesterovschi în cadrul conferinței.
Deplasarea celor doi deputați la Moscova nu ar fi fost posibilă dacă cu câteva zile înainte de desfășurarea evenimentului instanța de judecată nu le-ar fi permis că părăsească teritoriul R. Moldova, cei doi aflându-se sub control judiciar.
Vizați în dosarul „Finanțarea ilegală a partidelor”
Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan sunt vizați în dosarul „Finanțarea ilegală a partidelor”. Ce doi sunt învinuiți de procurori de corupere pasivă în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat și de pregătirea finanțării partidelor politice din surse interzise de lege săvârșită în proporții mari. Cei doi au fost reținuți de oamenii legii în luna septembrie 2023, după ce, cu votul deputaților, au fost lipsiți de imunitate parlamentară.
Dosarul penal în care figurează cei doi a fost deschis de Procuratura Anticorupție (PA). Pe 2 august 2023 au avut loc percheziții la sediul central al Partidului „Renaștere”, de unde ofițerii CNA au ridicat dispozitive de stocare a informației și documente. Tot atunci a fost reținut și Pavel Gîrleanu, soțul Irinei Lozovan. Acesta este bănuit că ar fi încercat să-l mituiască cu 30 de mii de dolari pe primarul de Ocnița, Victor Artamanciuc, pentru ca acesta să părăsească PSRM și să adere la formațiune. Gîrleanu a fost reținut în flagrant în timp ce transmitea suma de 30 de mii de dolari primarului de Ocnița.
Lozovan este bănuită că a acceptat cu bună știință finanțarea partidului din partea unui grup criminal organizat și că a fost complice la spălarea banilor săvârșită de un grup criminal organizat.
Iar Alexandr Nesterovschi este bănuit că a acceptat și a primit servicii avia spre orașul Tel Aviv, Israel, avantaje necuvenite manifestate prin numirea acestuia în calitate de membru al Biroului politic al Partidului „Renaștere” și conducerea de facto a acestui partid, precum și bunuri sub formă de mijloace bănești în valoare de nu mai puțin de 35 de mii de dolari americani, de la grupul criminal organizat condus de Ilan Șor. Totul s-a făcut, conform procurorilor, cu scopul ca deputatul Nesterovschi să părăsească fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor și să creeze o nouă fracțiune parlamentară care să reprezinte interesele grupului criminal organizat
Dosarul Irinei Lozovan. Ședința preliminară (aproape) încheiată
Dosarul penal în care deputata transfugă Irina Lozovan și soțul ei, Pavel Gîrleanu, sunt cercetați pentru finanţarea ilegală a partidelor politice sau a campaniilor electorale a ajuns în instanța de judecată în luna noiembrie 2023. Inițial, dosarul a fost repartizat judecătoarei Viorelia Grigoraș.
Pentru lunile noiembrie 2023 – februarie 2024, în acest dosar au fost programate 8 ședințe de judecată. Trei dintre ele au fost amânate, iar în cadrul celorlalte s-a examinat, în principal, demersurile procurorului privind înlocuirea măsurii preventive.
În luna martie, dosarul a ajuns pe masa judecătorului Sergiu Stratan. Prima ședință de judecată cu noul judecător a fost amânată. Apoi, a urmat o ședință la 26 martie, în cadrul căreia Stratan a acceptat cererea avocatului și i-a permis Irinei Lozovan să părăsească teritoriul R. Moldova pentru a participa la forumul desfășurat la Moscova.
Ultima ședință de judecată în acest dosar, până la publicarea acestui material, a avut loc la 5 aprilie. Deși pe portalul instanței de judecată scrie că ședința preliminară a fost încheiată, avocatul Anatolie Pitel spune că „mai sunt chestiuni care trebuie puse în discuție”.
Procurorul Gheorghe Caragea suține însă că ședința preliminară s-a încheiat și că în cadrul următoarei ședințe urmează să înceapă examinarea cauzei în fond, dacă avocații celor doi nu vor interveni cu cereri.
Au vrut să plece în Bulgaria
La ședința din 5 aprilie, avocatul Irinei Lozovan a depus o cerere prin care a cerut instanței să-i permită clientei lui și soțului acesteia să părăsească teritoriul R. Moldova. Cei doi au spus că ar dori să participe la un eveniment desfășurat în Bulgaria, în perioada 11 – 12 aprilie.
„În Bulgaria există un partid cu aceeași denumire „Renașterea”. Partidul se numește „Vozrojdenie”. Ei sunt colegi, au acord de parteneriat și în perioada 11-12 aprilie va fi organizată o conferință internațională. Dumnealor au dorit să participe, fiind invitați, dar instanța nu le-a permis”, a spus pentru ZdG avocatul Anatolie Pitel.
Procurorul Gheorghe Caragea a spus pentru ZdG că, totuși, instanța le-a accepat cererea.
„Cererea lor de a se deplasa în Bulgaria a fost admisă. Noi am cerut instanței să o respingă. Nu știu de ce ei spun că nu a fost admisă”, a spus procurorul.
„Renașterea”, sau „Vozrojdenie” în limba rusă, este un partid politic naționalist din Bulgaria, fondat în 2014. Partidul este unul pro-rus, eurosceptic și anti-occidental.
Se cere ridicarea sechestrului de pe bani și bunuri
Tot în cadrul ședinței din 5 aprilie, avocatul lui Gîrleanu a solicitat instanței să ridice sechestrul de pe 10 mii de lei, ridicați în timpul perchezițiilor, și care, conform clientului său, urmau să fie utilizați pentru achitarea creditului pentru automobil.
La rândul lui, avocatul Irinei Lozovan a solicitat ridicarea sechestrului de pe jumătate de casă din Lipcani.
Procurorul Gheorghe Caragia a cerut instanței să respingă cererile, examinarea lor fiind programată pentru următoarea ședință.
Conform datelor din declarațiile de avere și interese personale pentru 2023, depuse de Lozovan și Gîrleanu, cei doi nu au de achitat vreun credit pentru automobil. Cei doi soți declară că dețin un automobil Hyundai ix35, fabricat în 2014 și procurat în 2019, cu 12 mii de euro.
În 2022, Lozovan a luat un împrumut în sumă de 150 de mii de lei de la o bancă comercială. Apoi, în 2023, ea a luat un împrumut în sumă de 38 de mii de dolari americani de la un oarecare Mihail Bîrsanu, iar soțul ei a împrumutat 10 mii de euro de la un oarecare Mihail Gîrleanu.
Și dosarul lui Nesterovschi a trecut la un alt judecător
Iar dosarul penal deputatul transfug Alexandr Nesterovschi, membru al Partidului „Renaștere”, este cercetat pentru corupere pasivă a ajuns în instanța de judecată în luna decembrie 2023, adică cu o lună mai târziu decât cel al colegei sale Lozovan și a soțului acesteia.
În dosarul acestuia au fost programate 8 ședințe de judecată, majoritatea dintre ele fiind amânate. Ultima ședință, conform portalului ședințelor de judecată, a fost programată pentru 25 martie curent. Atunci judecătoarea Aliona Postu a admis cererea avocatului lui Nesterovschii și i-a permis acestuia să părăsească teritoriul R. Moldova pentru a participa la forumul desfășurat la Moscova.
În instanță, interesele lui Nesterovschii sunt apărate, la fel, de avocatul Anatolie Pitel.
Dacă în cazul deputatei Lozovan și a soțului ei, ședința preliminară a ajuns aproape la final, în dosarul lui Nesterovschii, pe portalul instanțelor de judecată nici nu sunt programate ședințe. Asta pentru că și dosarul lui a fost repartizat altul judecător.
Avocatul Anatolie Pitel consideră că schimbarea judecătorilor este tendențioasă.
„În baza dispoziției președintelui Judecătoriei Chișinău, este o listă de judecători competenți să examineze dosare penale parvenite de la Procuratura Anticorupție (PA). Criteriile de selecție nu sunt clare. Astfel, suntem în situația în care instanța este constituită în afara legii. Consider că schimbarea judecătorilor este tendențioasă. După aceste modificări reiese că acești judecători ar fi o filială a PA, or selecția lor nu a fost făcută în baza unor motive clare. Considerăm că apar dubii precum că acești judecători sunt special aleși pentru ca să fie controlați și să pronunțe niște sentințe așa cum se va dori. Altă explicație, la moment, eu nu găsesc. Legea nu prevede schimbarea unui dosar pur și simplu”, a spus avocatul Anatolie Pitel pentru ZdG.
Redistribuirea dosarelor celor trei s-a făcut conform dispoziției semnate de președinta interimară a Judecătoriei Chișinău, Livia Mitrofan, la 29 ianuarie, cu privire la aprobarea componenței nominale a judecătorilor din cadrul Judecătoriei Chișinău în materie civilă și penală, determinarea sediului de activitate a acestora, cât și modul de funcționare a direcțiilor de evidență și documentare procesuală din cadrul instanței judecătorești.
Întrebat despre redistribuirea dosarelor, procurorul Gheorghe Caragea spune că procuratura nu are nicio atribuție în acest exercițiu.