De ce nu a fost încă transmis în judecată dosarul ex-președintelui CSJ, Ion Druță, anchetat pentru îmbăgățire ilicită
În octombrie 2019, procurorul care gestionează dosarul penal deschis pentru îmbogățire ilicită pe numele fostului președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ), Ion Druță, declara că urmărirea penală este aproape finalizată și că, în scurt timp, dosarul va fi expediat în instanța de judecată. De atunci au trecut deja trei luni, iar dosarul se află încă la etapa urmăririi penale și așa și nu a mai ajuns pe masa magistraților.
Procurorul Eugen Rurac declara anterior, pentru Ziarul de Gardă, că era planificată expedierea dosarului în judecată pe la sfârșitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie. Acesta mai preciza că „așteaptă niște răspunsuri de peste hotare” și cum vor fi recepționate aceste răspunsuri, dosarul va fi expediat în instanță.
Contactat pentru a ne comunica care sunt motivele pentru care dosarul nu a ajuns încă pe masa magistraților, Eugen Rurac a menționat că Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale (ARBI) trebuie să elaboreze un raport.
„ARBI încă nu a întocmit acest raport. Nu este gata profilul financiar și respectiv, raportul pe care îl întocmește ARBI cu privire la cheltuielile și activele pe care le deține domnul Druță”, a spus Eugen Rurac.
Întrebat dacă există un termen în care trebuie realizat acest raport, procurorul a precizat că totul depinde de „volumul de lucru și oamenii implicați. Rurac a refuzat să răspundă la alte întrebări și să ne comunice ce acțiuni au mai fost întreprinse în cadrul urmăririi penale, menționând că acestea sunt „date confidențiale ale urmăririi penale”.
Ion Druță, ex-președintele Curții Supreme de Justiție (CSJ), este anchetat penal pentru îmbogățire ilicită și amestec în înfăptuirea justiției după ce fiica, socrii și părinții pensionari ai magistratului au cumpărat, în ultimii 5 ani, mai multe bunuri imobile în Chișinău, care valorează, la prețul lor de piață, peste 13 milioane de lei, iar în biroul acestuia au fost găsite mai multe note informative cu indicații exacte pentru judecătorii care examinau dosare de rezonanță în care erau vizați omul de afaceri Valentin Eșanu, Oleg Pruteanu, alias „Borman”, sau persoanele învinuite de tentativa de asasinat asupra lui Vladimir Plahotniuc.