Curtea de Apel din SUA s-a pronunțat în favoarea companiei energetice SA „Moldovagaz” și a Guvernului R. Moldova în dosarul cererii de chemare în judecată din partea „Gater Assets Limited”
Curtea de Apel din SUA a celei de a doua circumscripții a casat hotărârea Tribunalului Districtual din New York din 1 noiembrie 2019 privind restabilirea prescripției pentru recunoașterea și executarea hotărârii arbitrale pe baza cererii de chemare în judecată din partea „Gater Assets Limited” împotriva SA „Moldovagaz” și a R. Moldova.
Potrivit SA „Moldovagaz”, suma totală a creanței indicate în dosar este de 32,5 milioane de dolari, dintre care 9,86 milioane de dolari reprezintă datoria de bază pentru gazele naturale furnizate în 1998 companiei SA „Gazsnabtranzit” (succesorul legal fiind SA „Moldovagaz”), iar 22,64 de milioane este penalitatea, calculată începând cu anul 2000, cu o rată de 6,375% pe an.
„Potrivit textului deciziei Curții de Apel, Guvernul R. Moldova nu exercită un control extins asupra SA „Moldovagaz” și nici nu abuzează de structura corporativă a întreprinderii. Mai mult, în document se subliniază faptul că SA „Moldovagaz” este o entitate juridică independentă cu drepturi depline. Astfel, SA „Moldovagaz” și-a confirmat „statutul de independență juridică””, se arată într-o notă informativă a companiei energetice.
„Gater Assets Limited” a primit drepturile de creanță de la „Lloyds Underwriters” în 2012, care a reasigurat un contract de furnizare a gazelor naturale pentru „Gazsnabtranzit” în 1998. Prima hotărâre de recunoaștere a deciziei de recuperare a datoriei principale a fost emisă de Tribunalul Districtual din New York în iulie 2000, și prin hotărârea Camerei de Apel a celei de a doua circumscripții din 22 iunie curent, nu poate fi pusă în aplicare.
Potrivit companiei energetice, interesele SA „Moldovagaz” au fost reprezentate de firma de avocatură americană „MoloLamken LLP”, precum și de avocatul moldovean Serghei Covali selectați pe baza unui concurs internațional deschis.
„La rândul sau, interesele Guvernului R. Moldova au fost reprezentate de compania juridică „Steptoe & Johnson LLP” și de avocatul moldovean Andrei Bivol. Din numele SA „Moldovagaz”, coordonarea procedurilor legale a fost efectuată de către consilierul președintelui consiliului de administrație al companiei, Dumitru Melnic”, susțin reprezentanții companiei.
În 2017, RISE Moldova a scris că firma „Gater Assets Ltd” din Insulele Virgine Britanice (BVI) – implicată şi în scandalul Panama Papers – a obținut într-o instanţă din New York (SUA) o decizie executorie prin care R. Moldova și Moldovagaz au fost obligate să achite o datorie veche de 20 de ani a unei întreprinderi dispărute. Judecătorii americani au pornit şi contorul datoriei. Aceasta creştea zilnic cu peste patru mii de dolari.
Potrivit susrei citate, datoria este rezultatul unor tranzacții de import de gaze rusești, derulate acum două decenii.