Curtea de Apel Chișinău susține că va solicita intervenția autorităților în vederea asigurării garantării independenței judecătorilor, după ce Ilan Șor i-a amenințat că vor ajunge „după gratii”
Curtea de Apel (CA) Chișinău anunță că va solicita intervenția autorităților de resort ale statului în vederea asigurării garantării independenței judecătorilor și a dreptului acestora la siguranță, în contextul amenințărilor lansate de Ilan Șor pe 13 aprilie, după pronunțarea deciziei de condamnare a acestuia la 15 ani de închisoare.
Potrivit CA, după pronunțarea deciziei respective, Ilan Șor, a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj video, prin care și-a manifestat dezacordul cu actul judecătoresc emis de Curte, în special, menționând că „Magistrații care au luat această decizie vor ajunge, foarte curând, după gratii. Hotărârea de astăzi mă lasă rece, nu am de gând să mă conformez acesteia și vă asigur că va fi anulată a doua zi după schimbarea actualului regim”.
Avocații lui Ilan Șor, au declarat că „decizia Curții de Apel Chișinău nu corespunde faptelor dosarului penal, legilor R. Moldova și Codului Penal. Judecătorii au luat această decizie sub o presiune extrem de mare din partea guvernării. Avocații au prezentat toate probele disponibile care, din păcate, nu au fost luate în considerare”.
În acest context, Curtea de Apel Chișinău declară că declarațiile formulate de Ilan Șor „reprezintă un atac exercitat împotriva judecătorilor și un atentat la independența justiției”. Instituția susține că „toate soluțiile adoptate în cauzele examinate sunt bazate exclusiv pe Lege și probe, magistrații instanței neadmițând influență din partea reprezentanților guvernării, sau din partea altor terți, iar dezacordul inculpatului cu soluția adoptată de magistrați, este un lucru firesc”.
„Având în vedere conținutul grav al amenințărilor lansate de inculpat, după pronunțarea deciziei din 13 aprilie 2023, Curtea va solicita și intervenția autorităților de resort ale statului în vederea asigurării garantării independenței judecătorilor și a dreptului acestora la siguranță.
Or, declarațiile formulate de dl Ilan ȘOR reprezintă un atac exercitat împotriva judecătorilor și un atentat la independența justiției, având în vedere că scopul acestor declarații îl constituie încercarea de intimidare a magistraților.
Curtea subliniază că manifestările publice ale tuturor membrilor societăţii, participanţi la procedurile judiciare sau nu, la adresa actului de justiţie, trebuie să asigure respectul datorat independenței justiţiei şi autorităţii hotărârilor judecătoreşti definitive întrucât numai respectând aceste valori se pot asigura ordinea de drept şi echilibrul social, statul de drept şi supremaţia legii”, susține Curtea de Apel Chișinău.
Astfel, Curtea de Apel Chișinău declară că îi „solicită lui Ilan Șor și avocaților acestuia să-și expună dezacordul cu decizia din 13 aprilie 2023, în actul procedural de exercitare a căilor ordinare de atac și să se abțină de la formularea acuzațiilor la adresa judecătorilor, cu atât mai mult, să se abțină de la lansarea unor amenințări, ce poartă tenta unor fapte ilicite de ordin penal”.
Decizia CA Chișinău în dosarul Șor, după șase ani de la sentința primei instanțe: 15 ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip închis și prejudiciu de 5,2 miliarde de lei care trebuie rambursat Băncii de Economii
Joi, 13 aprilie 2023, la ora 17:55, după două zile de dezbateri judiciare, CA Chișinău a pronunțat dispozitivul deciziei în dosarul Șor, care face parte din dosarul ,,Frauda bancară”, prin care Ilan Șor a fost recunoscut culpabil și a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții in sistemul bancar pe termen de 5 ani. Potrivit deciziei, Ilan Șor urmează să restituie peste 5,2 miliarde de lei Băncii de Economii, se arată într-un comunicat al Procuraturii Anticorupție.
Curtea de Apel Chișinău a:
- respins ca tardiv apelul comun al avocaților Calaida si Colenco;
- respins ca neîntemeiat apelul avocaților Balan și Ulanov;
- admis apelul acuzatorului și reprezentatului Băncii de Economii (BEM);
- casat parțial sentința primei instanței, cu pronunțarea unei hotărâri potrivit modului prevăzut pentru prima instanță, prin care:
- A fost recunoscut culpabil Ilan Șor în comiterea infracțiunii prevăzute de art. 190 alin. (5) din Codul penal (escrocherie), cu stabilirea pedepsei de 12 ani de închisoare, cu executare în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții in sistemul bancar pe termen de 5 ani;
- A fost recunoscut culpabil Ilan Șor în comiterea infracțiunii prevăzute de art. 243 alin. (3) din Codul penal (spălarea de bani), cu stabilirea pedepsei de 6 ani de închisoare, cu executare în penitenciar de tip închis;
- Conform art. 84 din Codul penal, a-i stabili pedeapsa definitiva de 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții in sistemul bancar pe termen de 5 ani.
Termenul de închisoare se va calcula din momentul reținerii, cu includerea perioadei aflării in arest. Acțiunea civilă a BEM a fost admisă integral, cu încasarea acesteia în mărime de 5,29 de miliarde de lei din contul inculpatului, se precizează în comunicatul Procuraturii Anticorupție.
Reţinut în mai 2015, Ilan Şor a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, dar instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă. Din 2017, timp de șase ani, dosarul s-a aflat la Curtea de Apel Chișinău și Curtea de Apel Cahul, avocații lui Șor cerând de mai multe ori strămutarea examinării cauzei penale.