Curtea de Apel Chișinău casează o decizie a judecătorului de instrucție care a anulat ordonanța de reluare a urmăririi penale în privința pretorei sectorului Ciocana, Sinilga Școlnic
Dosarul de corupere pasivă de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, în care figurează pretora sectorului Ciocana, Sinilga Școlnic, și fostul șef adjunct al Inspectoratului de Poliție Ciocana Pavel Todica, va fi examinat în continuare. Magistrații Curții de Apel Chișinău au admis miercuri, 11 octombrie, recursul depus de procurori în privința deciziei judecătorului de instrucție care a anulat ordonanța privind reluarea urmăririi penale în privința acestora.
Solicitat de Ziarul de Gardă, procurorul anticorupție Ghennadi Epure a declarat că, astăzi, judecătorii instanței de apel au admis recursul înaintat de Procuratura Anticorupție și au casat încheierea din 20 iulie a Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana. Astfel, cauza urmează să fie examinată în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, acolo unde se află deja de un an de zile.
Potrivit informațiilor publicate pe portalul instanțelor de judecată, ultima ședință de judecată în acest dosar a avut loc pe 9 octombrie 2023, iar următoarea ședință urmează să aibă loc pe 24 noiembrie 2023.
Pe 20 iulie 2023, judecătorul de instrucție din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, a decis anularea ordonanței de reluare a urmăririi penale din 31 mai 2022 în privința lui Pavel Todica și a Sinilgăi Școlnic în dosarul de corupere pasivă. Pe 26 iulie 2023, PA anunța că va contesta încheierea la Curtea de Apel Chișinău.
Urmărirea penală în această cauză a fost începută pe 23 noiembrie 2020 de Centrul Național Anticorupție (CNA), în temeiul unei bănuieli rezonabile de comitere a infracțiunii de corupere pasivă. Potrivit probatoriului, în perioada aprilie-noiembrie 2020, pretora sectorului Ciocana, având o înțelegere prealabilă cu şeful adjunct al Inspectoratului de Poliţie Ciocana al municipiului Chișinău (IP Ciocana), prin intermediul unui ofițer superior de investigații al IP Ciocana, cât şi a altor persoane, ar fi pregătit o schemă de pretindere şi primire de la agenți economici mijloace bănești, ce nu li se cuvin, în sume cuprinse între 5 000-10 000 de lei, pentru a facilita avizarea şi eliberarea actelor ce permit desfășurarea activității teraselor de vară, cât şi a comerțului ambulant stradal pe domeniul public sau privat al mun. Chişinău.
Prin ordonanța din 22 septembrie 2021, s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală a persoanelor respective, cu clasarea procesului pe motiv că fapta nu întrunește elementele infracțiunii. Ulterior, prin ordonanța procurorului ierarhic superior din 31 mai 2022, în ordine de contestare, s-a dispus reluarea urmăririi penală pe motiv că ordonanța din 22 septembrie 2021 este una neîntemeiată, fiind afectată de „un viciu fundamental”. Ordonanța respectivă a fost contestată de partea apărării.
Pe 17 iunie 2022, cauza penală a fost expediată cu rechizitoriu în instanța de judecată, pentru examinare în fond, unde se află în prezent. Timp de un an, au avut loc 14 ședințe de judecată.
„În pofida acestuia fapt, pe 20 iulie 2023, judecătorul de instrucție din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, a decis anularea ordonanței de reluare a urmăririi penale din 31 mai 2022, fapt ce poate duce la încetarea procesului penal din instanța de judecată”, anunța PA în luna iulie 2023.