Curtea de Apel Chișinău a respins recursul procurorilor împotriva încheierii în baza căreia Gheorghieș a fost plasat în arest pentru 20 de zile
Magistrații Curții de Apel (CA) Chișinău au respins recursul procurorului Petru Iarmaliuc împotriva încheierii Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, în baza căreia fostul președinte al Curții de Apel (CA) Bălți Alexandru Gheorghieș a fost plasat în arest pentru 20 de zile. Procurorul a solicitat 30 de zile de arest pe numele acestuia.
Magistrații Curții de Apel Chișinău au decis luni, 29 noiembrie, să mențină arestul preventiv pentru 20 de zile în privința fostului președinte.
Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către procurorul de caz, Petru Iarmaliuc.
Pe 25 noiembrie curent, Ghenadie Sîrbu, unul dintre complicii fostului președinte al Curții de Apel (CA) Bălți Alexandru Gheorghieș, a fost plasat în arest la domiciliu pentru 20 de zile. Detalii aici.
Pe 18 noiembrie curent, ex-președintele Curții de Apel Bălți Alexandru Gheorghieș și Ghenadie Sîrbu, unul dintre complicii judecătorului, au fost plasați în arest preventiv pentru 20 de zile. Decizia a fost luată de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, care au admis parțial demersul procurorilor.
Procuratura Anticorupție (PA) în comun cu ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au efectuat, pe 16 noiembrie, șapte percheziții în cadrul cauzei penale în care este vizat judecătorul de la CA Bălți. Perchezițiile au fost efectuate la mai multe locații, printre care la biroul de serviciu, domiciliul și la automobilul care se află în folosința magistratului.
- Descinderi în biroul și domiciliul magistratului Alexandru Gheorghieș, cercetat pentru îmbogățire ilicită
- Ex-președintele Curții de Apel Bălți, magistratul Alexandru Gheorghieș, reținut pentru 72 de ore
În urma operațiunilor de descindere, au fost ridicate mijloace bănești în valută străină (precum dolari, euro, hrivna ucraineană, roni) și valută națională, proveniența cărora magistratul nu a putut să o justifice și două cartușe pentru armă de vânătoare cu țeavă lisă, care erau păstrate fără respectarea regulilor de păstrare a armei și munițiilor.
ZdG a constatat că dosarul penal pe numele fostului președinte al CA Bălți are la bază tranzacțiile puse la cale de familia Gheorghieș cu familia femeii de serviciu și a șefului serviciului aprovizionare tehnico-materială a CA Bălți. Judecătorul a obținut, în 2020, în urma unui contract de schimb cu aceștia o casă de locuit, cedând un apartament. Totodată, fiul angajaților CA Bălți deține un automobil de lux, Mercedes GLE, utilizat, de fapt, de către judecător.