Cum argumentează procurorii solicitarea arestului preventiv pe numele șoferiței troleibuzului care a lovit mortal o fată de 12 ani. Reacția avocatului femeii
Procurorii au cerut magistraților Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, aplicarea arestului preventiv, pentru 30 de zile, în privința șoferiței troleibuzului care a lovit mortal o fată de 12 ani în sectorul Ciocana al capitalei, „în scopul evitării distorsionării circumstanțelor importante pe caz, infracțiunea fiind una gravă”. Demersul a fost admis de judecători.
După ce câțiva apărători ai drepturilor omului au considerat drept nejustificată plasarea în arest preventiv a persoanei care se face vinovată de comiterea accidentului rutier din sectorul Ciocana al capitalei, soldat cu un deces, Ziarul de Gardă a întrebat reprezentanții Procuraturii Generale (PG) despre motivele solicitării unei asemenea măsuri preventive.
„Ținând cont de gradul prejudiciabil al faptei incriminate, infracțiunea fiind una gravă, în scopul evitării distorsionării circumstanțelor importante pe caz, procurorul a considerat drept proporțională cu particularitățile individuale ale cauzei aplicarea măsurii preventive, arestul preventiv, în privința învinuitei, demersul procurorului fiind admis de către instanța de judecată”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale (PG), Violina Moraru.
De cealaltă parte, Victor Pavlov, avocatul șoferiței troleibuzului, consideră drept „mult prea dură” măsura preventivă aplicată în privința clientei sale.
„În calitate de avocat o să luăm atitudinea corespunzătoare, o să depunem actele necesare. Evident că sunt avocatul doamnei și o consider o măsură mult prea dură în speța dată, reieșind din circumstanțele cauzei (…). Este Codul de procedură care ne arată că s-au prezentat niște probe care nu vorbesc despre faptul necesității imperioase de a fi aplicat arestul preventiv față de doamna în cauză. Reieșind din acest lucru, noi o să reacționăm la încheierea judecătorului de instrucție”, a declarat Victor Pavlov pentru Ziarul de Gardă.
Conform articolului 185 din Codul de procedură penală al R. Moldova, arestarea preventivă constă în deţinerea învinuitului, inculpatului în stare de arest în locurile şi în condiţiile prevăzute de lege. Arestarea preventivă constituie o măsură excepțională și se dispune doar atunci când se demonstrează că alte măsuri nu sunt suficiente pentru a înlătura riscurile care justifică aplicarea arestării.
Cauza penală se află în gestiunea Procuraturii municipiului Chișinău și este instrumentată de procurorul Radu Talpă.
Opt persoane cu funcții de răspundere de la Regia Transport Electric Chișinău (RTEC) au fost suspendate din funcții pe perioada anchetei de serviciu, inițiate în cadrul întreprinderii de transport public, după ce o copilă de 12 ani a fost lovită mortal de un troleibuz în sectorul Ciocana al capitalei. Un anunț în acest sens a fost făcut luni dimineață, 27 martie, de primarul capitalei, Ion Ceban, în ședința săptămânală a serviciilor Primăriei municipiului Chișinău.
Șoferița de la volanul troleibuzului care a lovit mortal vineri, 24 martie, minora de 12 ani pe bulevardul Mircea cel Bătrân din sectorul Ciocana al capitalei a fost reținută de către oamenii legii pentru 72 de ore. Ulterior, șoferița a fost arestată pentru 30 de zile.
Arestul șoferiței și plasarea ei în Penitenciarul nr. 13 a trezit un val de reacții din partea juriștilor care consideră că măsura de arest pentru o infracțiune săvârșită fără intenție „nu are nici o justificare”. Juriștii susțin că în alte cazuri similare bănuiții erau cercetați în libertate. Potrivit acestora, hotărârea judecătorului a fost influențată de rezonanța și presiunea socială a cazului, dar că ar fi „contrară practicii CtEDO”.
„Aș vrea să citesc demersul procurorului și încheierea judecătorului de instrucție. Care sunt riscurile invocate și puse la baza încheierii de judecător? Abuzul în justiție e injustiție”, a declarat pe pagina sa de Facebook, Vadim Vieru, avocat al Asociației „Promo-Lex”.
„Procurorul a cerut aplicarea arestului preventiv, iar judecătorul a acceptat acest demers, din frica să nu fie executați public de presă. Este o formă a populismului judiciar, când judecătorul dă soluții în funcție de doleanțele publicului. La modul serios, aplicarea arestului preventiv, pentru o infracțiune comisă fără intenție, din culpă, de o femeie… desigur că nu are nici o justificare”, a spus ex-ministrul Justiției, Alexandru Tănase, pe rețelele de socializare.
Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat vineri că o minoră cu vârsta de aproximativ 12 ani a decedat în jurul orei 15:30, după ce a fost lovită de un troleibuz, pe bulevardul Mircea cel Bătrân din sectorul Ciocana al capitalei. Poliția a declarat că, potrivit versiunii preliminare, „copila a fost lovită în timp ce traversa strada regulamentar, la o trecere nedirijată pentru pietoni.” Totuși, taxatoarea troleibuzului care a lovit copila spune că aceasta traversa neregulamentar strada.
Ulterior, cei de la PUA și RTEC au anunțat intensificarea verificărilor șoferilor de troleibuze și autobuze.
Verificată va fi starea fizică și psihologică a șoferilor, participarea regulată a acestora la instruirile obligatorii privind respectarea RCR, respectarea obligațiunilor funcționale, dar și fișele conducătorilor și a tuturor incidentelor sau plângerilor în care au fost implicați.