Cum argumentează Curtea de Apel Chișinău respingerea recursului înaintat de Eduard Harunjen, privind anularea decretului prin care a fost demis din funcția de procuror general
Curtea de Apel Chișinău a respins recursul înaintat de fostul procuror general Eduard Harunjen, privind suspendarea decretului din 2019, prin care a fost demis din funcția de procuror general al R. Moldova. Decizia a fost pronunțată de judecătorii Curții de Apel Chișinău pe 19 decembrie 2022, astfel fiind menținută încheierea primei instanțe din 25 noiembrie curent.
„Completul judiciar conchide netemeinicia cererii de recurs înaintată de Harujen Eduard, aceasta urmând a fi respinsă și menținută încheierea instanței de fond, ca fiind legală și întemeiată”, se arată în decizia Curții de Apel, care este irevocabilă din momentul emiterii.
Astfel, în decizia Curții se menționează că „analizând materialele cauzei în coraport cu argumentele reclamantului/recurent invocate în vederea susținerii solicitării sale privind dispunerea suspendării actului administrativ contestat, Completul de contencios administrativ concluzionează asupra netemeiniciei acestora, or, în speță, în mod prioritar solicitarea de suspendare a fost formulată fără a fi detaliată și argumentată existența pericolului iminent de producere a unor prejudicii ireparabile prin executarea în continuare a actului administrativ individual defavorabil”.
Pe 25 noiembrie, Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a respins cererea fostului procuror general Eduard Harunjen, care a cerut suspendarea decretului prezidențial din 2019 privind eliberarea sa din funcție.
În argumentarea judecătorilor de la Judecătoria Chișinău se menționează că „reclamantul Eduard Harunjen nu a demonstrat existența unor temeiuri ce ar putea să determine judecătorul să admită cererea și că neaplicarea măsurilor de asigurare pretinse de reclamant ar avea asupra ultimului impactul negativ prevăzut de normele legale aplicabile speței, demonstrând doar dreptul său de a solicita instanței suspendarea actului contestat, nu și temeinicia acestuia”.
Fostul procuror general Eduard Harunjen a anunțat, pe 10 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă, că a solicitat președintei țării Maia Sandu să anuleze decretul din 2019, prin care a fost demis din funcția de procuror general al R. Moldova. Harunjen spune că cere anularea acestui decret deoarece acesta „a fost viciat de mai multe circumstanțe de drept și de fapt”.
Eduard Harunjen a fost în fruntea Procuraturii Generale din 2016 până în 2019. După plecarea de la guvernare a PDM-ul condus de Plahotniuc, mai multe organizații care reprezintă societatea civilă au inițiat o petiție prin care solicitau demisia lui Harunjen, pe motiv că acesta „a demonstrat în activitatea sa că nu se supune adevărului și justiției, ci intereselor de partid”.
În iulie 2019, Harunjen a demisionat, invocând „motive de sănătate”, deși pe final de activitate reitera că nu va pleca benevol din funcție.
În prezent, Eduard Harunjen susține că activează „pe lângă niște companii private” și oferă consultanță juridică unor agenți economici „cu care se cunoaște de mai mult timp”: „Aduc un mic suport. Este unica sursă de venit, desigur”.
Totodată, în 2008, fostul procuror general a procurat un apartament de 117 metri pătrați la un preț redus într-un bloc destinat procurorilor, de pe strada Nicolae Sulac din capitală, vândut ulterior.