CtEDO cere explicații de la Guvernul R. Moldova pe marginea dosarului lui Vlad Filat
Curtea europeană a drepturilor omului (CtEDO) a comunicat Guvernului R. Moldova prima cerere depusă de fostul premier Vlad Filat la Înalta Curte de la Strasbourg, în care acesta invocă încălcarea prezumției nevinovăției și încălcarea dreptului la libertate.
„În această cerere adresată CtEDO a fost invocată încălcarea dreptului la libertate și siguranță, în particular datorită menținerii în arest pe întreaga durată a procedurilor în fața instanțelor naționale. S-a indicat și asupra încălcării prezumției de nevinovăție de către înalți oficiali. Or, acești din urmă, prin declarațiile sale, au influențat negativ derularea întregului proces penal”, susține fostul premier.
În acest context, CtEDO solicită Guvernului R. Moldova să se expună pe marginea câtorva aspecte. Unul dintre acestea ține de ședința de Parlament din 15 octombrie 2015, atunci când procurorul general a solicitat în plen ridicarea imunității lui Filat. CtEDO întreabă Guvernul în ce măsură declarațiile reprezentanților statului, făcute în cadrul ședinței respective, au respectat dreptul la prezumția nevinovăției, garantată de CEDO.
„Declarațiile înalților oficiali de stat privind vinovăția, făcute în ședința parlamentului din 15 octombrie 2015, au avut ca și efect crearea în societate a unei false percepții despre vinovăție și vicierea fundamentală a întregului proces penal începând de la aplicarea arestului pe toată durata procedurilor, examinarea cauzei cu ușile închise, respingerea cererilor de examinare a martorilor, respingerea cererilor de dispunere a expertizelor, etc.”, susține Filat.
Totodată, CtEDO a invitat Guvernul Republicii Moldova să se expună asupra legalității detenției în arest pe durata examinării apelului și dacă legislația națională prevedea o cale efectivă de contestare a deținerii în arest în acea perioadă.
Vladimir Filat a fost condamnat de intanțele de judecată din R. Moldova la nouă ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de corupere pasivă și trafic de influență. La baza condamnării fostului premier a stat autodenunțul primarului de Orhei și businessmanului Ilan Șor, învinuit în două dosare privind fraudele de la Banca de Economii a Moldovei (BEM). Acesta a declarat că i-a dat lui Vlad Filat mită în valoare de 250 de milioane USD. În baza autodenunțului, la 15 octombrie 2015, liderul PLDM a rămas fără imunitate de deputat, după ce procurorul general, Corneliu Gurin, a solicitat acest lucru în cadrul ședinței Parlamentului. Pentru aceasta au votat 79 de aleși ai poporului.
După ce a ispășit patru ani, o lună și două săptămâni din pedeapsa de nouă ani aplicată anterior, la 3 decembrie 2019, Judecătoria Chișinău a admis demersul administrației Penitenciarului nr. 13 și l-a liberat condiționat, înainte de termen, pe ex-premierul Vlad Filat, cu termen de pedeapsă neexecutat de 2 ani, 11 luni și 3 zile.