Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CSP va examina dosarele candidaților…

CSP va examina dosarele candidaților înscriși la concursul pentru funcția de procuror general mâine

Mâine, 24 mai, membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) vor examina dosarele celor patru candidați înscriși în concursul repetat pentru funcția de procuror general. Preselecția candidaților în baza dosarelor depuse va începe la ora 9:00, potrivit ordinii de zi a ședinței CSP.

Conform regulamentului privind modul de organizare și desfășurare a concursului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general, după examinarea dosarelor și admiterea acestora, candidații vor fi invitați în următoarea etapă a cursei – interviul susținut în fața Consiliului.

La data de 15 mai, la concursul repetat au depus dosarele trei procurori și un fost lector universitar: Ion Munteanu, Octavian Iachimovschi, Alexandru Cernei, Grigore Vornicescu.

În cazul în care candidatul nu întrunește condițiile de participare a concurs, precum și cel în care a depus dosarul incomplet sau peste termenul-limită stabilit (15 mai, ora 17:00), se exclude din concurs prin hotărârea motivată a Consiliului, se arată în regulament.

Concursul anterior, lansat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) în toamna anului trecut, a fost anulat la câteva zile după proba interviului susținută de candidați. Aceasta s-a întâmplat după ce Olesea Vîrlan, care a demisionat ulterior, a acordat un punctaj nejustificat unuia dintre candidați, iar CSP a decis, prin vot unanim, anularea concursului.

Funcția de procuror general a devenit vacantă după ce Alexandr Stoianoglo a fost evaluat nesatisfăcător de o comisie specială a CSP, fiind ulterior demis prin decret prezidențial. În ultimii doi ani, interimatul funcției de procuror general a fost asigurat de Dumitru Robu și Ion Munteanu.