CSP și-a exprimat acordul pentru detașarea lui Dumitru Obadă, procuror în cadrul PG, în vederea îndeplinirii funcției de agent guvernamental al R. Moldova în fața CtEDO
Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) și-a exprimat acordul pentru detașarea procuror-șef al Secției analiză criminologică, avizare și propuneri de legiferare din cadrul Direcției politici, reforme și protecția intereselor societății a Procuraturii Generale, Dumitru Obadă, pentru un termen de patru ani, în vederea îndeplinirii funcției de agent guvernamental al R. Moldova în fața Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO).
Decizia a fost aprobată luni, 13 iunie, de către membrii CSP.
„CSP a hotărât: a exprima acordul pentru detașarea procurorului pentru un termen de patru ani în vederea îndeplinirii funcției de agent guvernamental. A propune procurorului general interimar detașarea din funcție a procurorului-șef al Secției analiză criminologică, avizare și propuneri de legiferare din cadrul Direcției politici, reforme și protecția intereselor societății a Procuraturii Generale, Dumitru Obadă, în funcția de agent guvernamental. A transmite prezenta hotărâre ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene pentru demararea procedurilor protocolare corespunzătoare”, a declarat Angela Motuzoc, președinta CSP.
Dumitru Obadă este procuror din anul 2012. La 29 aprilie 2021, Dumitru Obadă a fost numit în funcția de procuror-șef al Secției analiză criminologică, avizare și propuneri de legiferare din cadrul Direcției politici, reforme și protecția intereselor societății a Procuraturii Generale, pentru un mandat de 5 ani.
Potrivit declarației de avere și interese personale, în 2020 Dumitru Obadă a ridicat un salariu de 279 901 lei, adică puțin peste 23 de mii de lei lunar. Tot aici, Obadă indică și un venit de 188 776 de lei din activitatea didactică, științifică și de creație, dar și venituri din alte surse legale de peste 283 de mii de lei.
Tot în declarația de avere este indicat că familia Obadă deține două apartamente, o casă de locuit si un teren intravilan:
- apartament de 69,8 metri pătrați, în valoare de 300 000 lei, contract de vânzare-cumpărare, transmitere a locuinței în proprietate privată din anul 1995.
- apartament de 44 metri pătrați, în valoare de 246 500 lei, contract de vânzare-cumpărare din anul 2011.
- casă de locuit de 191,9 metri pătrați, în valoare de 2 278 153 de lei, în proprietate din anul 2017.
Funcția de agent guvernamental a rămas vacantă la 23 martie curent după ce Guvernul a acceptat cererea de demisie depusă de Oleg Rotari, agentul guvernamental al R. Moldova în fața Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) până la acel moment.