CSP a respins demersul procurorului general interimar de a elibera acordul pentru suspendarea din funcție a procurorului implicat în accidentul de la Bahmut
Membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) au respins joi, 15 noiembrie, demersul procurorului general interimar privind suspendarea din funcție a lui Dumitru Triboi, procurorul-șef al Procuraturii raionului Ungheni, implicat în accidentul din comuna Bahmut, raionul Călărași, în urma căruia patru persoane au decedat.
„Consiliul Superior al Procurorilor a decis: a respinge demersul procurorului general interimar de a elibera acordul în vederea suspendării din funcție a procurorului-șef al Procuraturii raionului Ungheni a domnului Dumitru Triboi. A remite prezenta hotărâre procurorului general interimar pentru informare (…). A fost înregistrată o paritate de voturi”, a declarat președinta CSP, Angela Motuzoc.
Dumitru Triboi și-a început cariera în octombrie 2008, când a fost numit în funcția de procuror adjunct al procurorului raionului Călărași. Pe 1 august 2016, acesta devine adjunct-interimar al procurorului-șef în cadrul Procuraturii raionului Călărași. Pe 10 august 2017, CSP a propus procurorului general de atunci numirea lui Dumitru Triboi în funcția de adjunct al procurorului-șef al Procuraturii raionului Călăraşi, pentru un mandat de 5 ani. Pe 17 august 2021, Dumitru Triboi obține funcția de procuror-șef al Procuraturii raionului Ungheni, pentru un mandat de 5 ani.
Pe 30 octombrie 2023, magistrații Curții de Apel Chișinău au respins recursul avocatului lui Triboi și au menținut măsura de arest preventiv aplicată procurorului. Anterior, apărătorii au declarat că procurorul implicat în accident conlucrează cu ancheta și se declară nevinovat.
„S-a contestat măsura preventiva aplicata față de Triboi Dumitru. Noi considerăm că măsura preventivă aplicată este prea dura. Dumnealui pledează asupra faptului ca a mers regulamentar, a respectat regulamentul circulației rutiere, respectiv, geneza impactului, în mare măsură, se deriva din faptul ca bărbatul din căruță a ignorat Regulamentul circulației rutiere și nu a cedat trecerea, nu a cedat prioritate pentru drumul principal.
Un alt aspect, căruțașul și căruța nu erau dotate cu semne speciale. Ba mai mult, la etapa de față este cert cunoscut că toți membrii majori erau în stare de ebrietate alcoolica – sunt niște factori importanți, ce vor determina dacă a avut sau nu posibilitatea tehnică de a evita acest impact. Domnul Triboi regreta foarte mult de cele întâmplate, este tragic, însa asta nu determină ca este vinovat de careva fapte”, a declarat Ion Matusenco, avocatul procurorului.
Accidentul rutier cu implicarea procurorului Dumitru Triboi s-a produs pe 20 octombrie, pe traseul R-1, în comuna Bahmut, raionul Călărași. „La fața locului polițiștii au stabilit preliminar că o Skoda Fabia a accidentat o căruță. În rezultat, patru persoane, printre care și un copil, membrii unei familii, au decedat, iar altele două au fost preluate de salvare”, se menționează în comunicatul Poliției.
Ulterior, Poliția a precizat că procurorul a fost testat alcoolscopic, rezultatul fiind negativ. Contactată de ZdG, șefa Secției Comunicare și Protocol a Inspectoratului General de Poliție (IGP), Diana Fetco, a declarat că, preliminar, căruțașul nu avea vestă sau alt echipament reflectorizant, dar că toate circumstanțele accidentului rutier urmează să fie clarificate în cadrul procesului penal inițiat.
ZdG a discutat cu rudele celor patru victime decedate, dar și cu familia procurorului.