Acțiunile lui Stoianoglo, expuse în sesizarea depusă de deputatul PAS la CSP, vor fi examinate de un procuror anticorupție
Acuzațiile aduse de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Lilian Carp și expuse în sesizarea depusă la Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) împotriva procurorului general, Alexandr Stoianoglo, vor fi examinate de un procuror anticorupție.
O deciziei în acest sens a fost adoptată cu votul a șapte membri CSP în ședința extraordinară de marți, 5 octombrie, care l-au desemnat pe procurorul Victor Furtună pentru examinarea informațiilor expuse în sesizarea deputatului PAS.
„CSP a hotărât a-l desemna pe procurorul Victor Furtună, procuror în Procuratura Anticorupție, pentru examinarea aspectelor invocate în adresarea domnului Lilian Carp, deputat în Parlamentul R. Moldova, președinte al Comisiei Securitate Națională, vizânt pretinsele acțiuni ilegale comise de Alexandr Stoianoglo, procuror general.
A expedia prezenta hotărâre și materialele aferente procurorului nominalizat”, a declarat președinta CSP, Angela Motuzoc.
Președinta CSP Angela Motuzoc a menționat că odată cu hotărârea Consiliului au fost formulate și câteva opinii separate în legătură cu desemnarea procurorului Furtună pentru cercetarea lui Stoianoglo.
Decizia CSP a venit după câteva ore în care sesizarea depusă de deputatul Lilian Carp împotriva procurorului general a fost examinată într-o ședință extraordinară tensionată, în cadrul căreia membrii CSP și-au dat replici dure.
La 1 octombrie curent, Lilian Carp a depus o sesizare la CSP împotriva procurorul general. În sesizare, deputatul a adus mai multe acuzații în adresa lui Stoianoglo, printre care faptul că șeful PG, în perioada în care era deputat „ar fi semnat mai multe acte care ar avea legătură cu dosarul Laundromat”.
„Denunț acțiunile lui Stoianoglo care pot constitui o infracțiune:
Unu: Modificarea cadrului legal ce a facilitat implementarea schemei de spălare a banilor în proporții deosebit de mari. Deci, în procesul analizei cadrului legal modificat în perioada 2010 – 2014, pentru a facilita spălarea de bani din Republica Moldova, a fost stabilită o sintagmă inedită formată din 3 cuvinte, sintagma este „având efect suspensiv”. A fost introdusă ca amendament în lectura a doua la legea 190 din 2007 cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, care este în vigoare și în acest moment. Această sintagmă a permis reprezentanților companiilor nerezidente, a căror conturi au fost blocate prin deciziile Serviciului Prevenire și Combaterea Spălării Banilor, să deblocheze conturile, să transfere banii doar prin prezentarea la bancă a recursului asupra deciziei de suspendare a operațiunilor financiare”, a declarat Carp în cadrul ședinței din 1 octombrie.
La 1 noiembrie 2011, Consiliul Superior al Procurorilor a propus Procurorului General candidatura absolventului Institutului Naţional al Justiţiei, Furtună Victor, pentru a fi numit în funcţia de procuror în Procuratura sectorului Buiucani.
La 28 decembrie 2016 Furtună a fost numit în funcția de procuror în Procuratura municipiului Chișinău.
Prin Hotărârea nr. 1-35/2019 din 23 aprilie 2019, Consiliul Superior al Procurorilor a propus Procurorului General numirea lui Victor Furtună în funcția vacantă de procuror în Procuratura Anticorupție.