Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CSP a desemnat un nou…

CSP a desemnat un nou adjunct interimar al procurorului-șef al Procuraturii UTA Găgăuzia

Captură de ecran/Youtube

Vitalie Lungu a fost numit pentru a asigura interimatul funcției de adjunct al procurorului-șef al Procuraturii UTA Găgăuzia, șef al Oficiului Comrat.

Astfel, în ședința de vineri, 14 februarie, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a aproba interimatul funcției de adjunct al procurorului-șef al Procuraturii UTA Găgăuzia, șef al Oficiului Comrat, dispus lui Vitalie Lungu prin ordinul procurorului general din 3 februarie.

Lungu este procuror în cadrul Procuraturii municipiului Chișinău, cu o vechime de muncă de peste 15 ani.

„În cadrul Procuraturii, în ultimii trei ani, periodic am ocupat funcția de adjunct al procurorului-șef al municipiului Chișinău și șef-adjunct al Oficiului reprezentarea învinuirii în instanța de judecată”, a declarat Vitalie Lungu.

Acuzatorul de stat a menționat că în ultimii patru ani a fost „pe segmentul judiciar-penal”, iar unul dintre scopurile sale în noua funcție va fi „micșorarea numărului de cauze penale în instanțele de judecată”.

Anterior, Lungu a ocupat funcția de șef al Secției economice din cadrul Curții Supreme de Justiție.

Procurorul general al R. Moldova, Ion Munteanu, s-a adresat Înaltei Curți cu solicitarea de a verifica constituționalitatea modului prin care este numit procurorul-șef în UTA Găgăuzia și acuzatorii ierarhic inferiori acestuia. Sesizarea a fost depusă la Curtea Constituțională (CC) miercuri, 29 ianuarie.

Actualmente, potrivit art. 21 alin. (2) și (3) din Legea n. 344/1994 privind statutul juridic special al Găgăuziei, șeful Procuraturii UTAG este numit de către procurorul general la propunerea Adunării Populare din autonomie. Din oficiu, acesta este și membru al colegiului PG. Procurorii ierarhic inferiori ai autonomiei găgăuze sunt numiți de către procurorul general la propunerea procurorului-șef al Găgăuziei cu acordul Adunării Populare.

În sesizarea depusă la CC, Ion Munteanu remarcă că art. 124 alin. (1) din Constituție prevede că Procuratura este o instituție autonomă în cadrul autorității judecătorești, iar puterea legislativă și cea executivă nu participă la numirea procurorilor în funcție, această atribuție fiind realizată exclusiv de procurorul general la propunerea CSP.