„CSM EXPIRAT”: Comisia pre-vetting l-a audiat pe magistratul Alexei Paniș, ultimul candidat la funcția de membru în CSM, din rândul judecătorilor de carieră
Comisia pre-vetting l-a audiat joi, 12 ianuarie, pe Alexei Paniș, magistrat la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, și candidat la funcția de membru în Consiliu Superior al Magistraturii (CSM). Alexei Paniș este ultimul candidat, din rândul judecătorilor de carieră, care a fost intervievat, întrucât candidata Natalia Clevadî, judecătoare la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a solicitat să fie evaluată fără a participa la audiere.
Potrivit pozei publicate de Comisie, Paniș a purtat în timpul audierilor un hanorac cu mesajul „CSM EXPIRAT”.
În cadrul audierii, membrii Comisiei au adresat candidatului mai multe întrebări pentru a clarifica anumite fapte ce țin de integritatea sa financiară și etică.
În particular, întrebările au vizat:
- Modalitatea prin care candidatul a dobândit mai multe bunuri imobile și mobile, din sursele de venit ale membrilor familiei, pentru care nu au fost prezentate documentele confirmative;
- Sursa mai multor economii declarate și a unui împrumut în numerar, acordat candidatului de către un membru apropiat al familiei;
- Discrepanța dintre averea dobândită și cheltuielile avute în diferite perioade de timp.
Totodată, Comisia a vrut să clarifice circumstanțele nedeclarării unui pretins conflict de interese de către candidat, în examinarea unei cauze în instanță.
Alexei Paniș a înaintat două cereri prin care a cerut recuzarea membrilor Comisiei Nadejda Hriptievschi și Tatiana Răducanu. Ambele cereri au fost respinse, întrucât ceilalți membri ai Comisiei, care au examinat solicitările, au stabilit că situațiile invocate de candidat, în recuzări, nu conțin vreun conflict de interese și nu sunt de natură să afecteze obiectivitatea sau imparțialitatea Comisiei.
Magistratul Paniș este ultimul candidat din rândul judecătorilor la funcția de membru în CSM, audiat public de Comisie. Audierile au loc în contextul procesului de evaluare financiară și etică a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, în conformitate cu Legea nr. 26/2022. Acestea se desfășoară public, cu participarea reprezentanților societății civile, mass-media și publicului.
Alexei Paniș: Sesizări de la SIS, după ce l-a restabilit pe Clima în funcție
Alexei Paniș activează din 2017 în calitate de magistrat la Judecătoria Chișinău.
Paniș a făcut parte din completul de judecată care a examinat și a emis încheierea în litigiul dintre Vladimir Țurcan și Domnica Manole pentru șefia Curții Constituționale. Procesul a stârnit un val de reacții, fiind „un litigiu care nu a mai fost în istoria jurisprudenței naționale”, așa cum a admis inclusiv fostul vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, Corneliu Guzun.
În decembrie 2021, Alexei Paniș a emis o dispoziție prin care a anulat decretul prin care președinta R. Moldova Maia Sandu a anulat decretul ex-președintelui R. Moldova Igor Dodon privind numirea lui Vladislav Clima în funcția de președinte al CA Chișinău. Prin dispoziția lui Paniș, Clima a fost repus în funcție, ulterior acesta a demisionat. În ianuarie 2022, în raport cu dispoziția lui Paniș, reprezentanții Serviciului Informații și Securitate (SIS) au formulat o sesizare către Centrul Național Anticorupție (CNA) și Procuratura Generală (PG) prin care solicită să verifice acțiunile magistratului. Ulterior, SIS a venit cu o nouă sesizare în care invocă faptul că magistratul s-ar afla în conflict de interese cu Vladislav Clima.
Potrivit documentului obținut de ZdG în perioada 20 aprilie 1999 – 9 aprilie 2019, Ștefan Paniș, tatăl judecătorului Alexei Paniș, figura ca fondator la SRL Panclip, perioadă în care, Ion Clima – fratele lui Nicolae Clima, care este tatăl judecătorului Vladislav Clima, avea aceeași calitate de fondator. De asemenea, conform SIS, în perioada 27 iulie 2006 – 9 aprilie 2015, Ștefan Paniș și Ion Clima au deținut calitatea de fondatori cu cota a câte 20% în Cooperativa de producție Solnord-Agro, lichidată pe 9 aprilie 2015. Solicitat atunci de ZdG, magistratul a respins acuzațiile, spunând că nu se află în conflict de interese cu Vladislav Clima.
Alexei Paniș despre soarta sesizărilor SIS: „Nu sunt sesizările SIS, dar ale domnului Rurac. Vă rog să nu confundați. Sesizările se semnează de directorul SIS exact așa cum a fost doamna Cernat și domnul Musteață. Sunt sesizări semnate prin abuz de către un fost funcționar al SIS. Nu cunosc soarta acestor sesizări. Întrebați-l pe domnul Rurac, el lucrează acum la CNA. Eu nu cunosc, pentru că nimeni nu m-a informat despre asta. Eu nu cunosc care este soarta sesizărilor”.
În baza sesizărilor SIS, Paniș a sesizat ANI și a solicitat ca inspectorii de integritate să inițieze un control în privința sa prin care să verifice respectarea regimului juridic al conflictelor de interese, însă Autoritatea a refuzat inițierea controlului.
Alexei Paniș este unul dintre magistrații care a pronunțat hotărârea în cazul lui Igor Vornicescu, primul inculpat în dosarul „Laundromat” care și-a primit sentința. Deși a fost condamnat, Vornicescu a fost liberat de răspundere penală în legătură cu survenirea prescripției de tragere la răspundere penală.
Casa de milioane și mașină nouă
Datele din declarația de avere și interese personale pentru 2021, depusă de Paniș arată că din 2014, soția magistratului are în proprietate o casă de locuit de 106 metri pătrați și un garaj, amplasate în raionul Florești. În 2018, soții Paniș au cumpărat o casă de locuit cu o suprafață de 100,1 metri pătrați despre care în 2020 judecătorul declara că ar costa 235 de mii de lei. În 2021, valoarea indicată a casei este de 2,2 milioane de lei. Imobilul este construit pe un teren de 0,042 ha, estimat la apoape un milion de lei.
Familia magistratului deține un automobil Toyota Corolla, fabricat în 2006 și dobândit în 2017, care ar valora 100 de mii de lei. În 2021, magistratul a intrat în posesia unui automobil Dacia Duster, fabricat în 2019, care ar valora 250 de mii de lei. El și-a cumpărat și o motocicletă Yamaha Virago, fabricată în 2000, și care valorează, conform datelor indicate, 1,7 mii de euro. În 2021, judecătorul a avut venituri de circa 346 mii de lei. Familia acestuia a raportat și datorii de circa 450 de mii de lei, după ce și-a asumat două credite.