CSM anunță concurs pentru suplinirea, prin transfer temporar, a 12 funcții vacante de judecător la CSJ
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunțat în cadrul ședinței extraordinare din 10 aprilie 2023 un concurs pentru suplinirea, prin transfer temporar, a 12 posturi vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Decizia privind anunțarea concursului public a fost luată „în scopul asigurării bunei funcționari a CSJ și a examinării cauzelor în termeni rezonabili”.
Candidații urmează să întrunească următoarele condiții de eligibilitate: să aibă opt ani lucrați în calitate de judecător, să aibă reputație ireproșabilă, lipsa sancțiunilor disciplinare în ultimii doi ani, posedarea calităților și abilităților profesionale necesare pentru exercitarea funcției de judecător al CSJ.
Membrul CSM, Ion Guzun, menționează că Legea privind evaluarea externă a judecătorilor spune că „în cazul în care buna funcționarea a CSJ este grav afectată din cauza numărului de posturi vacante, CSM poate transfera, cu titlu temporar, prin derogare de la prevederile Legii cu privire la statutul judecătorului, din instanțele de nivel inferior judecători care corespund criteriilor legale de ocupare a funcției de judecător al CSJ”.
Cererile de participare la concurs urmează să fie depuse la CSM în termen de zece zile de la data adoptării hotărârii. Dosarele candidaților vor conține cererea de participare la concurs, CV-ul și scrisoare de motivare. Concursul pentru suplinirea, prin transfer temporar, a funcțiilor vacante de judecător la CSJ se va desfășura la 3-4 mai 2023, a anunțat președinta interimară a CSM, Nina Cernat.
Pe parcursul lunilor februarie și martie, mai mulți judecători de la CSJ au demisionat. Demisiile acestora, aprobate de către CSM, sunt foarte aproape de a crea un blocaj în justiție.
În aceste condiții, membrii Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) au constatat în ședința din 31 martie „situația excepțională existentă la CSJ” și au decis adoptarea unei măsuri extraordinare temporare de suspendare a cererilor de demisie a judecătorilor, pe un termen de 30 de zile, „în vederea asigurării funcționalității instituției”.
Astfel, șapte judecători de la CSJ, ale căror cereri de demisie au fost acceptate de către CSM și care urmau să plece din funcție pe 31 martie 2023, sunt obligați să activeze în continuare în funcțiile lor, în contextul Dispoziției CSE, până la soluționarea situației privind activitatea CSJ.
Dispoziția CSE a fost emisă și a intrat în vigoare pe 31 martie 2023, ziua în care judecătorii CSJ Nadejda Toma, Liliana Catan, Maria Ghervas, Galina Stratulat, Iurie Bejenaru, Ghenadie Plămădeală și Nicolae Craiu urmau să plece din funcții în baza cererilor de demisie. Totodată, cei cinci magistrați de la CSJ, care nu au depus anterior cereri de demisie, nu vor avea dreptul să plece din funcții, până nu va exista o altă decizie a CSE. Este vorba despre Anatolie Țurcanu, Mariana Pitic, Aliona Miron, Ion Guzun și Tamara Chișca-Doneva. Astfel, la CSJ, în această perioadă, ar urma să activeze 12 magistrați.
Demisiile magistraților de la CSJ
CSM a acceptat pe 14 februarie 2023 cererile de demisie onorabilă din funcția de judecător depuse de 16 magistrați de la CSJ. Ulterior, în ședința de din 23 februarie, CSM a aprobat demisia a încă patru judecători de la CSJ. Astfel, pe 1 martie au plecat din funcție Ala Cobăneanu, Svetlana Filincova, Iurie Diaconu, Victor Boico şi Victor Burduh. Pe 13 martie a plecat de la CSJ Elena Cobzac, pe 17 martie – Victor Micu, Luiza Gafton și Petru Moraru, pe 20 martie – Dorel Musteață și Dumitru Mardari, iar pe 27 martie a plecat din funcție magistratul Vladimir Timofti. Pe 31 martie urma să plece Nadejda Toma, Liliana Catan, Maria Ghervas, Galina Stratulat, Iurie Bejenaru, Ghenadie Plămădeală și Nicolae Craiu.