CSM a respins sesizarea procurorului general pentru pornirea urmăririi penale în privința magistratului Oleg Melniciuc, bănuit de hărțuire sexuală
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins vineri, 27 mai, sesizarea procurorului general interimar, Dumitru Robu privind pornirea urmăririi penale în privința lui Oleg Melniciuc, primul magistrat care a fost condamnat la 7 ani de închisoare cu executare pentru îmbogățire ilicită, bănuit de hărțuire sexuală.
„Cu 1 vot pro și 6 voturi împotrivă, se respinge cererea procurorului general interimar”, a declarat Dorel Musteață, președintele interimar al CSM.
Oleg Melniciuc este acuzat de o elevă de hărțuire sexuală.
Oleg Melniciuc, primul magistrat care a ajuns pe banca acuzaților pentru îmbogățire ilicită și care în luna septembrie 2021 a fost condamnat de Judecătoria Anenii Noi la șapte ani de închisoare cu executare și care în mai curent a fost suspendat din funcția de judecător.
Oleg Melniciuc a fost președintele Judecătoriei Râșcani. Anterior, acesta a deţinut funcţia de vicepreşedinte al acestei instanţe, fiind adesea în atenţia presei, care l-a criticat pentru comportamentul său. Melniciuc este finul de cununie al lui Mihai Poalelungi, fostul preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) și ex-președinte al Curții Constituționale (CC).
Pe 3 septembrie 2021, Oleg Melniciuc, primul judecător care a ajuns pe banca acuzaților pentru îmbogățire ilicită, a fost condamnat la șapte ani de închisoare cu executare. Decizia a fost luată de Judecătoria Anenii Noi. Judecătorul nu a fost prezent la ședința de judecată, întrucât se afla la serviciu, la Judecătoria Chișinău.
Melniciuc a fost condamnat la 7 ani închisoare cu executare pentru îmbogățire ilicită și fals în declarații, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate în domeniul jurisprudenței timp de 15 ani.
Prima ședință în dosarul lui Melniciuc la Anenii Noi a avut loc pe 31 decembrie 2019. Acesta a cerut strămutarea cauzei penale, însă CSJ i-a respins solicitarea ca fiind neîntemeiată.
Anterior, ZdG scris că magistratul Melniciuc ar fi procurat un șir de spații comerciale în municipiul Chișinău la preț de milioane, pe care le-a înregistrat pe numele mamei sale pensionare. În septembrie 2014, ZdG scria că Elena Melniciuc, mama lui Oleg Melniciuc, pe atunci preşedinte al Judecătoriei sectorului Râşcani, avea înregistrate pe numele său mai multe bunuri imobile în Chişinău, valoarea cadastrală a cărora depăşea suma de 4 milioane de lei. Atunci, oamenii din satul unde locuia mama magistratului spuneau că aceasta nu are nicio afacere şi că a lucrat toată viaţa în colhoz. Contactat atunci de ZdG, magistratul susținea că nu cunoaşte foarte multe detalii despre soarta imobililor. „Pe cine sunt scrise, aceluia aparţin. Ele nicidecum nu se vând. Domnule, eu dacă aveam legătură cu ele, le cumpăram demult şi le înscriam pe mine”, declara Oleg Melniciuc.
Melniciuc a primit, constant, bani din donații de la mama sa. El a indicat că a primit, în 2013, de la mama sa pensionară o donaţie de 50 mii de lei. ZdG a constatat că şi în declaraţia cu privire la venituri şi proprietăţi pentru anul 2012, Oleg Melniciuc a menționat că a primit o donaţie de 10 mii de lei de la mama sa. În 2013, soţia sa a primit şi ea o donaţie de 4 mii de euro, la fel ca în 2012.
Potrivit Procuraturii Anticorupție în perioada anilor 2013-2017, activând în funcția de judecător, Melniciuc a inclus intenţionat date incomplete sau false, în declaraţia de avere şi interese personale. Mai mult, în proprietatea magistratului și familiei sale au fost depistate bunuri, valoarea cărora depăşeşte substanţial mijloacele dobândite şi s-a constatat, în baza probelor, că acestea nu puteau fi obţinute legal.