Principală  —  IMPORTANTE   —   CSM a respins cererea magistratei…

CSM a respins cererea magistratei Svetlana Tizu, anchetată penal pentru acte de corupție, privind reîncadrarea în funcție

Membrii Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM) au respins marți, 25 mai, cererea magistratei Svetlana Tizu, anchetată pentru acte de corupție în dosarul mitei pentru judecători, cu privire la reîncadrarea în funcție și achitarea plăților salariale.

Membrii CSM au menționat că examinarea cererii este prematură, întrucât sentința primei instanțe, privind achitarea Svetlanei Tizu, a fost atacată la Curtea de Apel, iar instanța de apel încă nu s-a expus pe marginea acestui subiect, astfel că decizia de achitare în cazul magistratei nu este definitivă.

„Este prematur să examinăm noi această cerere. Aceasta ține de competența instanței de judecată. Apelul este înregistrat la Curtea de Apel, iar instanța nu s-a expus asupra sentinței primei instanțe”, a declarat membrul CSM, Victor Micu.

Svetlana Tizu, alături de magistratele Galina Moscalciuc, Liubovi Brânză, Ludmila Ouș și Victoria Hadârcă, cele cinci judecătoare inculpate în dosarul de corupție intentat în octombrie 2018, au fost achitate de Judecătoria Chișinău, în luna martie curent.

Galina MoscalciucLudmila Ouș și Victoria Hadârcă au fost achitate definitiv de un complet de judecători de la Judecătoria Chișinău, întrucât procurorul care gestionează cazul nu a atacat decizia la Curtea de Apel Chișinău pe motiv că „acuzarea de stat a considerat că sentința a fost una întemeiată în privința acestora”.

În cazul Svetlanei Tizu, procurara care gestionează cazul, Elena Cazacov, a comunicat pentru ZdG că sentința a fost atacată, ca și în cazul magistratei Liubovi Brânză.

„Sentința a fost atacată în parte după cum s-a anunțat inițial. A fost atacată în privința doamnei Svetlana Tizu, în privința doamnei Liubovi Brînză și în privința lui Furtună Vitalie. Acuzarea de stat a considerat că sentința a fost una întemeiată în privința acelora”, a declarat procurora pentru ZdG.

La 18 mai curent, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au admis cererile magistratelor Galina Moscalciuc și Victoria Hadîrcă, anchetate anterior pentru fapte de corupție în dosarul mitei pentru judecători, cu privire la reîncadrarea în funcție. Astfel, potrivit CSM, începând de miercuri, 19 mai, judecătoarea Galina Moscalciuc revine în funcție la Curtea de Apel Chișinău, iar magistrata Victoria Hadîrcă la Judecătoria Chișinău sediul Centru.

În octombrie 2018, Procuratura Generală (PG) anunța că cinci judecătoare, un procuror, un avocat, un asistent judiciar, un medic și un inculpat pe un dosar au fost reținuți într-un dosar de corupție. Procurorii și ofițerii anticorupție au descins, la 23 octombrie, la Curtea de Apel (CA) Chișinău, Judecătoria Chișinău, Procuratura municipală, precum și la domiciliile suspecților, aproape toți fiind reținuți pentru 72 de ore. PG anunța că judecătoarele ar fi pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari pentru a emite decizii favorabile pe mai multe cauze penale aflate în examinare. Rolul avocatului și al procurorului în schemă ar fi fost de a intermedia transmiterea mijloacelor bănești de la persoanele interesate către magistrați.

Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a publicat sentința motivată cu privire la achitarea magistratelor Galina Moscalciuc, Svetlana Tizu, Liubovi Brânză, Ludmila Ouș și Victoria Hadârcă, cele cinci judecătoare inculpate în dosarul de corupție intentat în octombrie 2018. Detalii aici

În decizia motivată a Judecătoriei Chișinău, care se întinde pe 416 pagini, se menționează că cele cinci judecătoare inculpate în dosar sunt nevinovate, judecătorii declarând că în rezultatul analizei probelor administrate, din punct de vedere al coroborării lor, au ajuns la concluzia despre necesitatea achitării celor cinci magistrate din motiv că nu s-a constatat existența faptei infracțiunii.