Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CSM a desemnat un nou…

CSM a desemnat un nou vicepreședinte interimar pentru Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani

Captură foto: privesc.eu

Judecătorul Sergiu Stratan a fost desemnat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) să execute interimatul funcției de vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani. La concursul demarat de CSM a depus dosarul și magistratul Petru Păun.

Sergiu Stratan a fost numit prin opt voturi „pro” și unul „împotrivă” ale membri CSM.

Judecătorul Sergiu Stratan, care activează în sistemul judecătoresc începând cu 2015, este unul din magistrații specializați care examinează cauzele penale trimise în instanța de judecată de Procuratura Anticorupție (PA). Pe masa magistratului a ajuns, în martie curent, dosarul penal în care deputata transfugă Irina Lozovan și soțul ei, Pavel Gîrleanu, sunt cercetați pentru finanţarea ilegală a partidelor politice sau a campaniilor electoral.

Judecătorul Petru Păun şi-a început cariera în magistratură în februarie 2018, fiind numit în funcția de judecător la Judecătoria Chișinău pe un termen de cinci ani, conform magistrat.md. Anterior, acesta a activat în calitate de avocat și asistent judiciar. Acesta activează în calitate de formator la Institutul Naționat de Justiție, dar și la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova (ULIM).

Magistratul Petru Păun, candidat la funcția de membru în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor al CSM, a promovat evaluarea Comisiei Vetting care a constatat că întrunește „criteriile de integritate financiară și etică prevăzute în Legea 26/2022 conform căreia au fost evaluați”.

Funcția a fost disponibilizată după plecarea magistratei Stella Bleșceaga, care deținea funcția de vicepreședintă a Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din iunie 2022. Aceasta a fost promovată în instanța ierarhic superioară – Curtea Supremă de Justiție (CSJ).

CSM a inițiat concursul la 18 iunie și a invitat judecătorii din cadrul instanței judecătorești vizate să depună cererile de intenție privind exercitarea interimatului funcției de vicepreședinte cu anexarea unui „scurt plan de acțiuni”, la Secretariatul CSM, până la 21 iunie 2024 inclusiv.