CSM a declarat admisibile cinci dosare ale candidaților la funcția de judecător al CSJ
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a declarat admisibile dosarele candidaților Viorica Puică, Stella Bleșceaga, Aurelia Cazacliu, Diana Stănilă și Stela Procopciuc pentru ocuparea funcției de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ) în ședința de joi, 16 mai.
Toți cei admiși sunt promovați în următoarea etapă a concursului.
În același timp, membrii CSM au declarat inadmisibil dosarul magistratului Adrian Cerbu, dat fiind faptul că acesta a fost detașat în funcția de director interimar al Institutului Național de Justiție (INJ), iar conform prevederilor legale, participarea la concurs este incompatibilă cu noua funcție.
La 10 aprilie 2023, CSM a anunțat concurs pentru suplinirea funcțiilor vacante de judecători la CSJ, dintre care 11 – din rândul judecătorilor și 9 – din rândul profesioniștilor din avocatură, procuratură și mediul academic.
Examinarea subiectului de admisibilitate a dosarelor candidaților non-judecător, cu votul membrilor CSM în ședința de joi, 16 mai, a fost transferat pentru examinare într-o ședință ulterioară, la 21 mai.
Cum va arăta noua CSJ: 20 de judecători, dintre care 11 – judecători de carieră și 9 – din avocatură, procuratură și mediul academic
La 30 martie 2023, Parlamentul a adoptat un pachet de legi privind reforma Curții Supreme de Justiție (CSJ). Legile au intrat în vigoare la 6 aprilie 2023 și prevăd că instanța supremă nu va mai examina un număr foarte mare de dosare, ci va avea rolul principal de a uniformiza practica judiciară, adică de a ghida magistrații din instanțele ierarhic inferioare privind soluționarea anumitor probleme de drept. Totodată, se schimbă și numărul de judecători în completele CSJ. Judecătorii vor examina dosarele în trei, nu în cinci.
Totodată, s-a schimbat și numărul de judecători de la Curtea Supremă, de la 33 la 20, iar pentru funcţia de magistrat al CSJ pot candida nu doar judecătorii de carieră, cum a fost până acum, ci și avocaţii, procurorii sau profesorii universitari în domeniul dreptului. Vor putea candida pentru CSJ judecătorii cu mai mult de 8 ani de experienţă, persoanele care au activat cel puțin 6 ani la Curtea Constituțională sau la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și avocaţii, procurorii, profesorii universitari cu mai mult de 10 ani de experienţă. La CSJ vor fi 9 magistrați care vin din avocatură, procuratură și din mediul academic, precum și 11 judecători de carieră.