Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CSM a amânat audierea celor…

CSM a amânat audierea celor 25 de judecători care au solicitat numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă

Sursa foto: Captură de ecran/ Facebook - CRJM

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au amânat examinarea cererilor a 25 de judecători privind numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. Subiectul, care urma să fie examinat în ședința din 23 mai, a fost amânat până la expunerea opiniei Comisiei parlamentare numiri și imunități privind numărul de voturi aplicabil pentru judecătorii care au fost respinși de către președintele R. Moldova și urmează să fie reconfirmați în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă de către CSM.

„Propun să amânăm audierea candidaților care au fost incluși în agendă și să solicităm opinia Comisiei numiri și imunități a Parlamentului și a Direcției generale juridice a Parlamentului în partea ce ține de numărul de voturi aplicabil pentru judecătorii care au fost respinși de către președintele R. Moldova și urmează să fie reconfirmați în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă de către CSM”, a declarat Ion Guzun, membrul CSM.

Maria Frunze, magistrata CSM, a menționat că luând în considerație situația excepțională din sistemul judecătoresc, „nu există careva impedimente pentru examinarea acestei chestiuni”. Aceeași poziție a avut-o și magistrata Ioana Chironeț: „Cred că avem posibilitatea să examinăm chestiunea dată și să deblocăm situația din sistem care este destul de gravă”.

„Existența unei urgențe ne determină să fim mai atenți la adoptarea unor hotărâri în ceea ce privește desemnarea judecătorilor. (…) Propun să susținem această solicitare de amânare pe o perioadă de o săptămână -două, până la primirea unu aviz, după care vom lua o hotărâre”, a declarat magistratul CSM Alexandru Postică.

Amânarea audierii candidaților privind numirea în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă a fost aprobată cu votul a șase dintre cei opt membri ai CSM. Totuși, magistrații CSM le-au audiat pe Victoria Hadîrcă și Olga Ionașcu, care după respingerea în 2022 a candidaturilor lor de către președinta Maia Sandu nu au depus cereri de reconfirmare în funcție, care, potrivit lui Ion Guzun, la acel moment era o „procedură obligatorie”.

Consiliul Superior al Magistraturii a înregistrat solicitarea a 25 de judecători de a fi numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. Printre solicitanți sunt și cei 13 judecători respinși, în 2022, de către președinta R. Moldova, Maia Sandu. În demersul Președinției din 2022 se menționează că, în principal, candidaturile celor 13 magistrați au fost respinse din motivul unor sancțiuni disciplinare aplicate în cazul unor magistrați.

Lista celor 13 magistrați respinși de președinta Maia Sandu:

Victoria Hadîrcă, judecătoare la Judecătoria Chișinău
Silvia Slobodzean, judecătoare la Judecătoria Strășeni
Lucia Bagrin, judecătoare la Judecătoria Chișinău
Rodica Berdilo, judecătoare la Judecătoria Chișinău
Lorina Ciubotaru, judecătoare la Judecătoria Chișinău
Olga Ionașcu, judecătoare la Judecătoria Chișinău
Victoria Sanduța, judecătoare la Judecătoria Chișinău
Angela Vasilenco, judecătoare la Judecătoria Chișinău
Dragoș Crigan, judecător la Judecătoria Chișinău
Marcel Gandrabur, judecător la Judecătoria Chișinău
Veaceslav Martînenco, judecător la Judecătoria Chișinău
Serafim Vasilache, judecător la Judecătoria Chișinău
Iurie Movilă, judecător la Judecătoria OrheiPublicitate

O parte dintre magistrații care se regăsesc în listă au fost numiți în funcția de judecători la 15 martie 2017 prin decretul președintelui R. Moldova de atunci, Igor Dodon.

Victoria Hadîrcă a fost anterior cercetată penal pentru acte de corupție. DETALII AICI

La 12 aprilie 2019, Colegiul de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor a acordat judecătoarei Silvia Slobodzean de la Judecătoria Străşeni (sediul central), în rezultatul susținerii evaluării performanțelor judecătorilor, calificativul Foarte bine cu punctajul acumulat în final de 77 de puncte.

La 25 Iunie 2019, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a conferit gradul V (cinci) de calificare judecătoarei Lucia Bagrin, de la Judecătoria Chișinău. La 22 Martie 2019, Colegiul de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor a acordat magistratei Lucia Bagrin de la Judecătoria Chișinău (sediul Centru), în rezultatul susținerii evaluării performanțelor judecătorilor calificativul Foarte bine acumulând un punctaj de 77 puncte, transmite magistrat.md.

Rodica Berdilo este magistrata care a declarat nevalid mandatul de primar al lui Andrei Năstase. Rodica Berdilo, magistrata care a decis nevalidarea alegerilor locale din mun. Chișinău câștigate de Andrei Năstase a fost numită în funcție prin decretul președintelui Nicolae Timofti din luna mai 2016. Anterior, candidatura ei a fost aprobată de Colegiul pentru Cariera și Selecția Judecătorilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în luna noiembrie 2015. DETALII AICI

Lorina CiubotaruAngela VasilencoDragoș CriganMarcel GandraburVeaceslav MartînencoSerafim Vasilache și Iurie Movilă au fost numiți în funcția de judecători la Judecătoria Chișinău, pe un termen de cinci ani, la 15 martie 2017.

În septembrie 2021, magistrata Olga Ionașcu de la Judecătoria Chișinău, oficiul Buiucani, a fost suspendată din funcția de judecătoare de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), după ce, potrivit deciziei CSM, s-a constatat că a comis abateri judiciare. Atunci, judecătoarea Olga Ionașcu a fost sancționată disciplinar de către CSM cu suspendarea din funcție, inclusiv pentru neîndeplinirea termenelor de redactare a hotărârilor judecătorești și de transmitere a copiilor acestora. În octombrie 2018, Olga Ionașcu, magistrată la Judecătoria Chișinău, a fost găsită vinovată de „încălcarea, din motive imputabile judecătorului, a termenelor de îndeplinire a acțiunilor de procedură, inclusiv a termenelor de redactare a hotărârilor judecătorești și de transmitere a copiilor acestora participanților la proces, dacă aceasta a afectat în mod direct drepturile participanților la proces sau ale altor persoane”. Ionașcu este judecătoare din martie 2017. DETALII AICI

În iunie 2021, judecătoarea Victoria Sanduța a câștigat procesul intentat împotriva Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), prin care a cerut anularea hotărârii prin care, în martie 2019, a fost transferată, fără acordul ei, de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, specializat în materie civilă, la sediul Ciocana, specializat în materie contravențională şi activitatea judecătorului de instrucţie. O încheiere în acest sens a fost dictată de Curtea Supremă de Justiție, la 2 iunie 2021. DETALII AICI. Tot Victoria Sanduța este magistrata care anterior a ieșit de mai multe ori în fața presei și a criticat sistemul judecătoresc.

Președinta Sandu a respins numirea a 13 magistrați în funcția de judecători până la atingerea plafonului de vârstă: unii dintre ei au criticat anterior sistemul judecătoresc, iar alții au fost cercetați penal – DOC