CSM a adoptat o declarație, după ce Șor i-a amenințat pe cei trei judecători ai Curții de Apel Chișinău: „Condamnăm orice amenințări și presiuni asupra sistemului judecătoresc”
După ce deputatul fugar Ilan Șor i-a amenințat pe cei trei magistrați ai Curții de Apel Chișinău care l-au condamnat la 15 ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip închis pentru escrocherie și spălare de bani, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a adoptat în cadrul ședinței de luni, 18 aprilie, o declarație prin care condamnă „orice amenințări și presiuni asupra sistemului judecătoresc și reprezentanților acestuia”.
Astfel, membrii CSM solicită instituțiilor competente să manifeste „vigilență sporită pentru a combate și preveni orice amenințări și încercări de a exercita presiune asupra sistemului judecătoresc” și încurajează cei trei judecători să informeze CSM-ul și Procuratura Generală în legătură cu „orice amenințări sau presiuni directe sau indirecte exercitate de Ilan Șor și/sau reprezentanții acestuia”.
Declarația a fost dată citirii de către membrul CSM din partea societății civile Ion Guzun.
„(…) Consiliul Superior al Magistraturii califică declarațiile condamnatului Ilan Șor drept amenințări la adresa celor trei judecători care au pronunțat decizia din 13 aprilie 2023 inacceptabile într-un stat de drept. Consiliul condamnă orice amenințări și presiuni asupra sistemului judecătoresc și reprezentanților acestuia și solicită instituțiilor competente să manifeste vigilență sporită pentru a combate și preveni orice amenințări și încercări de a exercita presiune asupra sistemului judecătoresc. CSM încurajează cei trei judecători să informeze CSM-ul și Procuratura privind orice amenințări sau presiuni directe sau indirecte exercitate de Ilan Șor și/sau reprezentanții acestuia. CSM va lua toate măsurile necesare pentru asigurarea independenței și securității judecătorilor care sunt intimidați și a exclude orice formă de care ar putea afecta actul de justiție (…)”, a declarat Ion Guzun.
Pe 13 aprilie 2023, după două zile de dezbateri judiciare, CA Chișinău a pronunțat dispozitivul deciziei în dosarul Șor, care face parte din dosarul „Frauda bancară”, prin care Ilan Șor a fost recunoscut culpabil și a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții in sistemul bancar pe termen de 5 ani. Potrivit deciziei, Ilan Șor urmează să restituie peste 5,2 miliarde de lei Băncii de Economii, se arată într-un comunicat al Procuraturii Anticorupție.
Curtea de Apel Chișinău a:
- respins ca tardiv apelul comun al avocaților Calaida si Colenco;
- respins ca neîntemeiat apelul avocaților Balan și Ulanov;
- admis apelul acuzatorului și reprezentatului Băncii de Economii (BEM);
- casat parțial sentința primei instanței, cu pronunțarea unei hotărâri potrivit modului prevăzut pentru prima instanță, prin care:
- A fost recunoscut culpabil Ilan Șor în comiterea infracțiunii prevăzute de art. 190 alin. (5) din Codul penal (escrocherie), cu stabilirea pedepsei de 12 ani de închisoare, cu executare în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții in sistemul bancar pe termen de 5 ani;
- A fost recunoscut culpabil Ilan Șor în comiterea infracțiunii prevăzute de art. 243 alin. (3) din Codul penal (spălarea de bani), cu stabilirea pedepsei de 6 ani de închisoare, cu executare în penitenciar de tip închis;
- Conform art. 84 din Codul penal, a-i stabili pedeapsa definitiva de 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții in sistemul bancar pe termen de 5 ani.
Termenul de închisoare se va calcula din momentul reținerii, cu includerea perioadei aflării in arest. Acțiunea civilă a BEM a fost admisă integral, cu încasarea acesteia în mărime de 5,29 de miliarde de lei din contul inculpatului, se precizează în comunicatul Procuraturii Anticorupție.
Ilan Șor, deputatul și liderul Partidului „Șor”, care a fugit din R. Moldova în iunie 2019, după căderea regimului Plahotniuc, eschivându-se de justiție, i-a amenințat pe cei trei magistrați care l-au condamnat, imediat după ce informația despre decizia de condamnare a fost făcută publică.
„Magistrații care au luat această decizie vor ajunge, foarte, foarte curând, după gratii. Aș vrea ca ei, urmărind acest video, să știe, că și eu simpatizanții mei cu siguranță nu vom uita cum sub presiune azi a fost luată o decizie ilegală, cu încălcarea tututor normelor legale”, declara Șor.
Acesta a plecat din R. Moldova în iunie 2019, imediat după căderea regimului Plahotniuc, iar de atunci se află în Israel. Șor are și cetățenia acestui stat, care, conform Constituției, nu-și extrădează cetățenii.