CSM a admis cererile magistratelor Galina Moscalciuc și Victoria Hadîrcă, anchetate anterior penal pentru acte de corupție, privind reîncadrarea în funcție
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au admis marți, 18 mai, cererile magistratelor Galina Moscalciuc și Victoria Hadîrcă, anchetate anterior pentru fapte de corupție în dosarul mitei pentru judecători, cu privire la reîncadrarea în funcție. În cazul cererii magistratei Svetlana Tizu membrii CSM au amânat examinarea.
Astfel, potrivit CSM, începând de miercuri, 19 mai, judecătoarea Galina Moscalciuc revine în funcție la Curtea de Apel Chișinău, iar magistrata Victoria Hadîrcă la Judecătoria Chișinău sediul Centru.
„Cu privire la cererile unor judecători referitor la reîncadrarea în funcție și achitarea plăților salariale. Moscalciuc, Tizu și Hadîrcă solicită anularea suspendării din funcția de judecător specializat și reîncadrearea în funcția de judecător specizaliat. De asemenea, vreau să vă aduc la cunoștință că Moscalciuc, Hadîrcă și Tizu au fost achitate din motive că nu că nu s-a constatat faptul infracțiunii. Sentința din 17 martie nu a fost contestată și a intrat în vigoare”, a declarat Victor Micu, raportor și membru al CSM.
„Susțin cererea integral”, a precizat judecătoarea Galina Moscalciuc.
„Susțin cererea integral”, a menționat judecătoarea Victoria Hadîrcă.
„Se dispune relaurea activității de judector al Galinei Moscalciuc și a Victoriei Hadîrcă din data de 19 mai. În privința Svetlanei Tizu se amână examinarea pentru altă dată. Se anulează suspendarea din funcție a Victoriei Hadîrcă și Galinei Moscalciuc și se dispune reluarea activității de judecător”, a declarat președina interimară a CSM, Luiza Gafton.
Galina Moscalciuc este judecătoare din anul 2005. A lucrat la Judecătoria Chișinău până în decembrie 2017 atunci când a fost numită în funcția de judecătoare la Curtea de Apel Chișinău.
Moscalciuc a fost președinta completului de judecată care a examinat dosarul fostului premier Vlad Filat, condamnat la nouă ani de închisoare.
Totodată, în decembrie 2013, magistrata l-a achitat pe polițistul Ion Perju, acuzat că i-ar fi aplicat lovitura fatală tânărului Valeriu Boboc, decedat în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009. Ulterior, Curtea de Apel Chişinău a anulat decizia.
Aceeaşi magistrată a obligat Agenţia Proprietăţii Publice să-i vândă lui Vlad Plahotniuc terenul de la Moldexpo, pe care este amplasat sediul televiziunilor sale.
Moscalciuc a examinat anterior și o cauză civilă prin care prim-vicepreședintele Parlamentului de atunci, Vlad Plahotniuc, solicita despăgubire morală de aproape un milion de lei de la oamenii de afaceri Victor Țopa și Viorel Țopa.
În aprilie 2018, Galina Moscalciuc a pronunțat sentința de achitare a Stelei Pahomi, fostă membră a Consiliului de Administrație a Moldova-Agroindbank, în dosarul escrocheriilor cu acțiunile MAIB.
Aceeași magistrată a examinat în 2017 unul din dosarele privind licitațiile trucate pentru asigurarea cu produse alimentare a grădinițelor din minicipiul Chișinău.
Magistratele Victoria Hadîrcă și Svetlana Tizu de la Judecătoria Chișinău, reținute și ele în dosarele penale anunțate de procurori, au fost numite în funcția de judecătoare în 2014 și respectiv, 2015.
La câteva luni după numirea sa în funcție, Svetlana Tizu a ajuns în atenția presei internaționale, fiind calificată drept „cea mai sexi magistrată din lume”, după ce a publicat pe o rețea de socializare mai multe fotografii în ținute provocatoare.
Cinci magistrate, Galina Moscalciuc, Svetlana Tizu, Liubovi Brânză, Ludmila Ouș și Victoria Hadîrcă, anchetate pentru fapte de corupție, au primit sentințe de achitare pe 17 martie curent
Judecătoarele au fost achitate de sub învinuirea de corupere pasivă, din motiv că nu s-a constatat existența faptei infracțiunii. De asemenea, magistratele au primit sentințe de achitare pe capătul de acuzare de pronunțare a unei decizii ilegale, din motiv că fapta nu întrunește elementele infracțiunii.
Dosarul „mitei pentru judecători” a fost trimis în judecată în aprilie 2019
În dosar au figurat cinci magistrate, un procuror, un avocat, un asistent judiciar și două persoane fizice. Cei zece au fost reținuți de procurori în octombrie 2018, fiind bănuiți într-un dosar de corupție. Conform materialelor cauzei penale s-a stabilit că judecătorii de la Curtea de Apel și cei de la Judecătoria Centru au pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari pentru a emite decizii favorabile pe mai multe cauze penale aflate în examinare. Rolul avocatului și procurorului în schemă a constat în intermedierea transmiterii mijloacelor bănești către magistrați.