Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CSJ va reexamina cererea depusă…

CSJ va reexamina cererea depusă de Domnica Manole împotriva CSM și SIS, care au propus în 2017 eliberarea sa din funcția de judecătoare. Președinta CC solicită anularea unor hotărâri și repararea prejudiciului moral

Sursa: Curtea Constituțională a Republicii Moldova Constitutional Court of Moldova/Facebook

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) va reexamina cererea de chemare în judecată depusă de președinta Curții Constituționale (CC) Domnica Manole împotriva Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi Serviciului de Informații și Securitate (SIS) cu privire la anularea actelor administrative, restabilirea în funcția de judecător, încasarea salariului pentru lipsa forţată de la muncă, repararea prejudiciului material și moral și încasarea cheltuielilor de judecată.

CSJ a admis miercuri, 5 iunie, cererea de revizuire depusă de Domnica Manole și și-a casat propria hotărâre, din 19 noiembrie 2018, astfel reținând cauza pentru examinare în calitate de primă instanță.

Decizia CSJ vine după ce președinta CC a obținut câștig de cauză la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO), în iulie 2023. Atunci, CtEDO a constatat că i-a fost încălcat dreptul la exprimare.

În motivarea revizuirii, Domnica Manole a menționat că, la 18 iulie 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a adoptat o hotărâre prin care a constatat că eliberarea sa din funcția de judecător a fost contrară libertății de exprimare.

În același timp, Manole a subliniat că CtEDO a conchis că demiterea din funcție a unui judecător pentru comunicarea cu presa este o măsură foarte gravă, care nu a fost justificată în acest caz. De asemenea, Curtea a notat că, în acest caz, hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nu s-a bazat pe o procedură disciplinară.

Propunerea pentru eliberarea din funcție

La data de 5 iulie 2017, Domnica Manole a depus cerere de chemare în judecată împotriva Consiliului Superior al Magistraturii și Serviciului de Informații şi Securitate cu privire la anularea hotărârii CSM din 4 iulie 2017 cu privire la examinarea în ședință închisă a avizului consultativ emis de SIS pe marginea verificării judecătoarei Curții de Apel Chișinău, Domnica Manole, şi a hotărârii CSM cu privire la declararea incompatibilității cu funcția de judecător şi propunerea adresată președintelui R. Moldova pentru eliberarea din funcție a judecătoarei Domnica Manole.

Totodată, Manole a solicitat declararea ilegalității avizelor consultative ale SIS, din 19 august 2016 şi 9 decembrie 2016, privind verificarea sa.

În plus, mai târziu, Manole a cerut recunoașterea Serviciului de Informații şi Securitate în calitate de pârât și încasarea de la CSM, cu titlu de prejudiciu moral, a sumei de 100 000 de euro, a cheltuielilor de judecată în sumă de 5 000 de lei cu titlu de cheltuieli pentru asistență juridică şi a altor cheltuieli de judecată suportate până la finalizarea examinării cauzei.

Cum argumentează CSJ admiterea cererii de revizuire

„La 18 iulie 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat hotărârea cu privire la fondul cauzei Manole versus Republica Moldova, prin care a constatat că la data la care Curtea Supremă a examinat acțiunea reclamantei, Legea nr. 544/1995 în temeiul căreia reclamanta a fost sancționată tocmai fusese modificată, astfel încât interdicțiile impuse judecătorilor de a comunica informații nu mai erau sancționate în baza acestui temei legal.

Totodată, Legea nr. 178/2014, care reclamanta considera că ar fi trebuit aplicată în cazul său, a furnizat o scală de sancțiuni pentru comiterea unor astfel de interdicții.

Deși nu era de competența Curții să aprecieze dacă Curtea Supremă ar fi putut face concluzii din aceste modificări recente în procedura în cauză, care se referea la fapte anterioare, totuși, modificările legislative respective au ilustrat că legiuitorul a considerat la acel moment că interdicțiile impuse judecătorilor cu privire la divulgare trebuiau examinate în legătură cu ansamblul sancțiunilor disponibile în ceea ce privește responsabilitatea disciplinară a judecătorilor.

În această conjunctură, Completul de judecată al Curții Supreme de Justiție consideră că, la caz, este incidentă aplicarea dispoziției articolului 449 lit. h) din Codul de procedură civilă, care prevede expres posibilitatea remedierii încălcării drepturilor sau libertăților fundamentale, constatate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului printr-o hotărâre”, se arată în decizia CSJ din 5 iunie.

În acest sens, Completul de judecată al Curții Supreme de Justiție subliniază că hotărârea CtEDO în care se constată o încălcare a drepturilor fundamentale ale persoanei, garantate de Convenția pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăților fundamentale, obligă instanța națională să înlăture acea încălcare, astfel încât să restabilească situația existentă până la admiterea încălcării.

Președinta Curții Constituționale Domnica Manole primește de la stat 800 de mii de lei drept prejudiciu moral cauzat de dosarul în care a fost „trasă ilegal la răspundere penală”

În februarie 2023, Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a admis parțial cerere de chemare în judecată depusă de către avocata președintei CC, Domnica Manole, împotriva Ministerului Justiției.

Astfel, instanța a hotărât încasarea sumei de 800 de mii de lei în beneficiul magistratei, din contul bugetului de stat, cu titlu de prejudiciu moral, cauzat prin acțiunile ilicite ale organului de urmărire penală și procuraturii ca urmare a tragerii ilegale la răspundere penală în temeiul art. 307 alin. (1) din Codul penal, acțiuni soldate cu achitarea Domnicăi Manole prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din 9 august 2019, definitivă și irevocabilă din 26 august 2019, de învinuirea adusă în comiterea infracțiunii prevăzute de art. 307 alin. (1) din Codul penalPronunţarea unei sentinţe, decizii, încheieri sau hotărâri contrare legii, ca urmare a renunțării acuzatorului de stat la învinuire în ședința de judecată”.

Curtea de Apel Chișinău a menținut hotărârea primei instanței conform căreia Domnica Manole a primit din contul bugetului de stat 800 de mii de lei, cu titlu de prejudiciu moral cauzat de cei peste trei ani de aflare sub învinuire și „supunere judecății pentru o faptă care nu conține elementele unei infracțiuni”.

Domnica Manole a fost achitată în dosarul în care era acuzată de pronunțarea unei hotărâri contrare legii în „dosarul referendumului” în vara anului 2019. Decizia magistraților a venit atunci după ce procurorul pe caz, Eugeniu Rurac, a renunțat la acuzațiile penale.

Potrivit lui Rurac, declarațiile unui martor al apărării și concluziile unor experți au constituit temeiul în baza căruia acuzarea a renunțat de a mai înainta învinuiri penale magistratei Domnica Manole.