CSJ menține achitarea judecătorului Arnăut în dosarul de trafic de influență, respingând recursul procuroarei
Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins recursul procuroarei Inga Pascari împotriva deciziei Curții de Apel Bălți de pe 5 decembrie 2023, prin care a fost achitat judecătorul Sergiu Arnăut într-un dosar de trafic de influență. Magistratul CSJ, Vladislav Gribincea, membru al completului care a respins recursul, a declarat că solicitarea de a remite dosarul la rejudecare „nu a fost explicată în niciun fel” de acuzatoarea de stat.
„CSJ a respins recursul ca inadmisibil, deoarece, în recursul său de 34 de pagini, procurorul nu a explicat în niciun fel de ce interpretarea legii din decizia instanței de apel este contrară jurisprudenței uniforme a CSJ. Nu a explicat nici de ce aprecierea probelor dată de instanța de apel este irațională. Pprocurorul doar și-a exprimat dezacordul cu neacceptarea probelor acuzării și a reprodus textul cererii de apel, fără a explica punctual de ce analiza probelor puse la baza achitării este ilogică”, a scris judecătorul Vladislav Gribincea.
Potrivit magistratului CSJ, asemenea recursuri sunt „vădit neîntemeiate și nu necesită o motivarea detaliată”.
„Totuși, având în vedere explicarea recentă a sensului temeiului de recurs prevăzut de art. 427 alin. (1) pct. 6) CPP, natura învinuirii și personalitatea inculpatului, CSJ a explicat principalele argumente. Esența lor este că, pentru ca un asemenea recurs să fie admis, trebuie dovedit că instanța de apel nu s-a pronunțat în genere asupra argumentelor esențiale invocate de apelant, fie că probele au fost analizate „irațional” (o sarcina extrem de greu de realizat, deoarece recurentul trebuie să dovedească acest fapt, CSJ plecând de la prezumția că aprecierea probelor nu este irațională). Prin urmare, foarte puține recursuri bazate pe pct. 6) pot fi admise (chiar dacă acest temei de recurs este invocat cel mai des)”, a punctat Gribincea.
În 2017, Arnaut a fost suspendat din funcție, magistratul figurând într-un dosar penal. Cauza a fost deschisă în baza unui denunț, în care se specifica faptul că magistratul ar fi pretins o sumă 20 de mii de euro de la fostul avocat Valerian Mînzat, pentru a pronunța în privința sa o sentință non-privativă. În luna noiembrie 2022, Arnăut a fost achitat, astfel în noiembrie 2023, CSM a admis revenirea acestuia la CA Chișinău.
Deși Curtea de Apel Bălți a admis la începutul lunii decembrie 2023 apelul procurorului în Procuratura Anticorupție (PA) și a casat hotărârea în latura penală, Arnăut a fost achitat „pe motiv că nu s-a constatat existenţa faptei infracţiunii”.