CSJ cere Curții de Apel să își motiveze hotărârea cu privire la repunerea în funcție a judecătorului Melniciuc
Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) declară că judecătorii de la Curtea de Apel (CA) Chișinău nu și-au motivat decizia atunci când au hotărât să anuleze decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) prin care judecătorul Oleg Melniciuc, primul magistrat care a ajuns pe banca acuzaților pentru îmbogățire ilicită, a fost suspendat din funcție.
După ce CA Chișinău a anulat hotărârea privind suspendarea din funcție a lui Melniciuc, CSM a depus recurs la CSJ, iar magistrații au decis la 12 februarie să „ridice cauza de la examinarea admisibilității” și să o remită Curții de Apel.
„Curtea Supremă de Justiție este în imposibilitate de a examina admisibilitatea cererii de recurs din toate punctele de vedere, deoarece hotărârea din 24 octombrie 2019 a Curții de Apel Chișinău nu este întocmită integral și nu conține motivarea instanței, care să cuprindă: circumstanţele pricinii constatate de instanţă, probele pe care se întemeiază concluziile ei privitoare la aceste circumstanţe, argumentele invocate de instanţă la respingerea unor probe, legile de care s-a călăuzit instanţa”, menționează magistrații de la CSJ în încheierea publicată astăzi, 12 februarie.
Deși Melniciuc are statut de învinuit în două dosare penale, fiind suspendat din funcție în mai 2019 de către CSM din acest motiv, judecătorul activează în continuare la Judecătoria Chișinău, asta după ce Curtea de Apel Chișinău a decis, în octombrie 2019, să anuleze hotărârea CSM prin care acesta a fost suspendat. Printre cei trei judecători care au decis să anuleze hotărârea CSM se numără și Vladislav Clima, care a fost coleg cu Melniciuc la Facultatea de Drept de la USM.
În mai 2019, fostul procuror general, Eduard Harunjen, a cerut membrilor CSM să îl suspende pe Melniciuc din funcția de judecător pentru existența bănuielii de săvârșire a traficului de influență. Harunjen declara atunci că, în iunie-iulie 2017, Melniciuc, susținând că are influență asupra judecătorilor, a pretins, acceptat și primit personal 100 de mii de euro pentru a-i face pe judecători să emită o hotărâre favorabilă în favoarea unei persoane. În aceste circumstanțe, având în vedere că fapta comisă este incomapatibilă cu funcția de judecător, Harunjen a cerut CSM-ului să îl suspende din funcție pe Melniciuc, iar membrii CSM au constatat că, „exercitarea în continuare a funcției de către judecătorul Melniciuc ar putea afecta desfășurarea cu imparțialitate a procedurii penale”.
Dosarul penal în care Melniciuc este bănuit de îmbogățire ilicită a fost dechis în vara anului 2017 la solicitarea procurorului general și a fost trimis pe masa magistraților de la Judecătoria Chișinău, acolo unde activa și Melniciuc, deși era în concediu pentru îngrijirea copilului. Timp de un an, dosarul a stat pe masa magistraților de la Judecătoria Chișinău și abia în decembrie 2019, atunci când Melniciuc a revenit din concediu, Curtea Supremă de Justiție să decidă strămutarea judecării cauzei penale la Judecătoria Anenii Noi. Motivul a constat în faptul că Melniciuc activează în calitate de judecător în cadrul Judecătoriei Chișinău, iar judecarea cauzei de către instanța respectivă ar putea trezi „suspiciuni de către unii observatori independenți cu privire la obiectivitatea instanței”.
Prima ședință în dosarul lui Melniciuc la Anenii Noi a avut loc pe 31 decembrie 2019, iar următoarea este programată pentru joi, 13 februarie.