Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CSJ a respins pretențiile Domnicăi…

CSJ a respins pretențiile Domnicăi Manole privind recuperarea prejudiciului moral, pentru că a fost eliberată ilegal din funcția de judecătoare în 2017

Curtea Supremă de Justiție a anulat hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii din 4 iulie 2017, prin care Domnica Manole, în prezent judecătoare la Curtea Constituțională, a fost eliberată din funcția de judecătoare la Curtea de Apel Chișinău.

CSJ a respins, însă, pretențiile Domnicăi Manole împotriva Consiliului Superior al Magistraturii și a Serviciului de Informații și Securitate, privind încasare a salariului pentru funcția de judecător al Curții de Apel Chișinău pe perioada absenței forțate de la muncă, acordarea indemnizației unice de concediere, încasarea prejudiciului cauzat de evoluția indicelui prețurilor de consum (rata inflației) și repararea prejudiciului moral.

Manole a solicitat încasarea salariului pentru lipsa forțată de la muncă și achitarea unui prejudiciu moral în valoare de 100 de mii de euro.

Decizia CSJ vine după ce președinta CC a obținut câștig de cauză la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO), în iulie 2023. Atunci, CtEDO a constatat că i-a fost încălcat dreptul la exprimare.

În motivarea revizuirii pe care a depus-o la CSJ, Domnica Manole a menționat că, la 18 iulie 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a adoptat o hotărâre prin care a constatat că eliberarea sa din funcția de judecător a fost contrară libertății de exprimare. În același timp, Manole a subliniat că CtEDO a conchis că demiterea din funcție a unui judecător pentru comunicarea cu presa este o măsură foarte gravă, care nu a fost justificată în acest caz. De asemenea, Curtea a notat că, în acest caz, hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nu s-a bazat pe o procedură disciplinară.

În iulie 2017, Domnica Manole a fost declarată incompatibilă cu funcția de judecător și a fost eliberată din funcția de judecătoare la Curtea de Apel Chișinău. CSM a decis eliberarea din funcție a judecătoarei după examinarea unui aviz consultativ suplimentar al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), care a arătat existența unor „factori de risc” în activitatea magistratei. Subiectul a fost examinat atunci cu ușile închise, deși Manole a solicitat ședință publică.

Ulterior, Curtea Constituțională a constatat că verificarea judecătorilor de către Serviciul de Informații și Securitatea este neconstituțională. Bazându-se pe acea hotărâre, Domnica Manole i-a cerut CSM să o repună în funcție, însă magistrații și-au menținut decizia.

Domnica Manole a fost eliberată din funcția de judecătoare la Curtea de Apel Chișinău în 2017, printr-un ordin semnat de președintele de atunci, Igor Dodon, în contextul în care, în anul 2016 a anulat hotărârea Comisiei Electorale Centrale prin care a fost interzisă organizarea unui referendum ce ținea de modificarea Constituției și revenirea la alegerea președintelui Republicii Moldova prin vot direct. Pe numele său a fost pornit și un dosar penal. În anul 2019, Domnica Manole a fost achitată după ce procurorii au renunțat la acuzații.