COVID-19: Instanța, solicitată să anuleze decizia autorităților prin care este interzisă activitatea magazinelor duty-free
Reprezentanții „DFM” SRL, care se ocupă de afacerea duty-free, s-au arătat nemulțumiți de decizia autorităților cu privire la reluarea din 4 aprilie a activității comerțului cu amănuntul, cu excepția unităților amplasate în aeroporturi și în punctele internaționale de trecere a frontierei de stat. „DFM” SRL a contestat în instanța decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), menționând că aceasta este abuzivă și „urmărește scopul împiedicării activității” sale.
Compania este de opinia că a fost discriminată în raport cu alți agenți economici și că CSE a manifestat un comportament „abuziv și discriminatoriu, adoptând o decizie ilegală, care blochează activitatea reclamantului”.
Reprezentanții „DFM” SRL mai susțin că măsura adoptată de către Comisie este și neproporțională, în sensul lipsei de rezonabilitate. Aceștia precizează că o măsură rezonabilă ar fi fost impunerea unor condiții suplimentare necesare a fi respectate de către reclamant în activitatea sa, dar nicidecum interdicția generală de a funcționa: „În acest sens, afirmă reclamantul că deține toate sursele necesare pentru a asigura cel mai înalt nivel de siguranță împotriva răspândirii infecției, chiar în comparație cu mulți alți agenți economici scoși de sub restricții”.
În acest context, „DFM” SRL a solicitat anularea prevederii din dispoziția CSE, care prevedea restricția activității economice în aeroporturi și punctele de trecere a frontierei de stat.
Poziția CSE:
De cealaltă parte, CSE menționează că solicitarea „DFM” SRL, cu privire la reluarea activității în aeroporturi și punctele de trecere a frontiere, „luând în considerare riscul sporit pe care îl reprezintă aceste locuri, este disproporționată și în detrimentul interesului public”. Respectiv, CSE consideră că măsură întreprinsă este una rezonabilă.
Curtea de Apel Chișinău: Decizia CSE „corespunde exigențelor legale”
Analizând cererea „DFM” SRL, magistrații de la Curtea de Apel (CA) Chișinău consideră că deși „DFM” dispune de autorizație pentru funcționare ca magazin alimentar „Duty Free”, totuși excepția aplicată prin dispoziția nr. 24 în privința acestei categorii de activitate comercială este justificată, deoarece magazinele „Duty Free” sunt amplasate în aeroporturi și puncte de trecere a frontierei de stat, aceste locuri prezentând un grad sporit de risc în contextul pandemiei de coronavirus. Deci, în opinia judecătorilor, scopul măsurii aplicate este legitim, fiind generat de situația epidemiologică din țară.
„Prin urmare, Completul conchide că excepția aplicată în privința magazinelor Duty Free corespunde interesului public și justifică ingerința în activitatea comercială a agenților economici, fiind proporțională în raport cu scopul urmărit, și anume prevenirea, diminuarea și lichidarea consecințelor situației epidemiologice existente. Din aceste considerente, dat fiind că dispoziția, în partea contestată, corespunde exigențelor legale, instanța conchide asupra necesității respingerii acțiunii înaintate”, este menționat în hotărârea CA Chișinău.
La scurt timp după schimbarea puterii în iunie 2019 și plecarea PDM de la guvernare, a devenit cunoscut faptul că Ilan Șor și familia sa au vândut cea mai mare parte a afacerilor din R. Moldova, mai exact companiile Dufremol SRL și DFM SRL, care se ocupă de afacerea duty-free.