Continuă avalanșa de cereri de strămutare depuse de avocații lui Plahotniuc, iar Curtea Supremă de Justiție menține aceeași decizie. Fostul lider PDM nu vrea ca instanța de apel să decidă soarta bunurilor sale sechestrate de autorități după ce el a fugit din R. Moldova – DOC
De mai bine de cinci luni, apărătorii ex-liderului democrat Vladimir Plahotniuc, care a fugit din R. Moldova în 2019 și care este anunțat în căutare, continuă avalanșa de cereri de strămutare depuse la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Plahotniuc nu vrea ca instanța de apel, Curtea de Apel Chișinău, să examineze soarta bunurilor sale puse sub sechestru după ce acesta a fugit din R. Moldova în vara anului 2019.
Doar în luna aprilie, Lucian Rogac, unul dintre avocații fostului lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM) Vladimir Plahotniuc, a cerut de cel puțin două ori strămutarea judecării recursului împotriva încheierii Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, prin care a fost autorizată aplicarea sechestrului pe bunuri, de la Curtea de Apel Chișinău, la o altă instanță egală în grad. Ultima cerere în acest sens a fost respinsă de magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) la 18 aprilie curent.
La fel ca și dățile anterioare, magistrații CSJ își motivează decizia prin faptul că cererea avocatului nu conține motive care potrivit Legii ar servi drept temei de strămutare a dosarului menționat, ori circumstanțele indicate în cerere și anume faptul că, completul de judecată a fost de mai multe ori modificat prin dispozițiile președintelui interimar al acestei instanțe, nu constituie temei de a pune la îndoială imparțialitatea judecătorilor Curţii de Apel (CA) Chișinău și cu atât mai mult nu poate constitui temei de strămutare a judecării cauzei.
„Se respinge cererea avocatului Rogac Lucian în numele lui Plahotniuc Vladimir, prin care solicită strămutarea judecării recursului (dosarul nr. 12r-25/21) declarat împotriva încheierii Judecătoriei Chişinău, sediul Ciocana, de la Curtea de Apel Chişinău la o altă instanţă egală în grad”, se menționează în Încheierea CSJ.
Încheierea este irevocabilă, fiind pronunțată integral la 18 aprilie 2022.
La 11 aprilie curent, o altă astfel de cerere a fost respinsă de CSJ, la fel, fiind considerată neîntemeiată.
În decembrie 2021, responsabilii de la ARBI au pus sub sechestru 52 de bunuri, ce aparțin lui Vladimir Plahotniuc, în baza delegațiilor procurorilor, în cadrul cauzelor penale cu denumirea generică frauda bancară. Printre acestea se numară 11 automobile, 11 imobile, o încăpere nelocativă, 5 capitaluri sociale, 17 construcții locative și nelocative, dar și 4 conturi bancare. Din numărul total de bunuri, sechestrate de ARBI, 41 au fost identificate pe teritoriul țării, alte 11 – în Elveția (7), Franța (1) și în România (3).
Reprezentanții ARBI au precizat că procesul de recuperare a bunurilor infracționale va fi finalizat odată cu adoptarea, de către instanța de judecată, a deciziei de confiscare. Pasul final al procesului de recuperare sau vânzarea obiectelor confiscate este realizat de către instituția executorului judecătoresc și Serviciul Fiscal de Stat.
Vladimir Plahotniuc a plecat din R. Moldova în iunie 2019, după ce partidul pe care-l conducea, PDM, a cedat guvernarea unei coaliții formate din Blocul ACUM și PSRM, destrămată în noiembrie 2019. Ulterior plecării lui Plahotniuc din țară, pe numele acestuia au fost pornite mai multe cauze penale.
Acum, Plahotniuc este dat în căutare internațională de Interpol.