Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Consulul de la Odesa, condamnat…

Consulul de la Odesa, condamnat definitiv și irevocabil pentru corupere pasivă, dar eliberat de pedeapsă

Sursa: Anticorupție.md

Consulul din cadrul Consulatului R. Moldova în orașul Odesa a fost condamnat definitiv și irevocabil pentru corupere pasivă. Curtea Supremă de Justiție a respins, la 13 februarie, ca inadmisibile recursurile părții apărării, menținând decizia Curții de Apel Chișinău din 20 septembrie 2023, de condamnare a lui Sergiu Șeptelici.

Astfel, potrivit unui comunicat de presă emis de Procuratura Anticorupție, prin prima decizie a Curții de Apel, din iulie 2022, consulul a primit pedeapsa penală sub forma unei amenzi de 75 000 de lei și privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe o perioadă de 4 ani, pentru comiterea infracțiunii de corupere pasivă. De asemenea, a fost condamnat la un an și 6 luni de închisoare pentru determinarea la comiterea infracțiunii de falsificare a documentelor oficiale, cu amendă de 150 000 de lei, însă pentru ambele infracțiuni a fost eliberat de pedeapsă din cauza expirării termenului de prescripție.

Intermediarii, Oleg Fedoruța și Denis Railean, au fost condamnați la pedepse cu închisoare de 5, respectiv 4 ani, cu o amendă de 150 000 de lei. Pedeapsa cu închisoarea a fost suspendată condiționat pe un termen de probă de 3 ani. Beneficiarul, cetățeanul egiptean Hussam Mousa, și-a recunoscut vinovăția și a fost condamnat într-un proces penal separat, menționează PA.

Urmărirea penală a avut loc în perioada 6 noiembrie 2018 – 5 iulie 2019. Conform hotărârii Curții de Apel, consulul, aflat în 2018 la Consulatul Republicii Moldova în orașul Odesa, Ucraina, a aplicat în pașaportul unui cetățean al Republicii Arabe Egipt viza de lungă ședere (pentru 60 de zile), în schimbul unei sume în valută străină, fără ca beneficiarul vizei să se fi prezentat la Consulat, încălcând astfel „Regulamentul privind eliberarea vizelor”.

Pentru a ascunde urmele infracțiunii, consulul l-a determinat pe intermediarul care i-a transmis valuta străină și pașaportul să falsifice formularul de cerere pentru eliberarea vizei, din numele cetățeanului egiptean.

„Acesta a fost unul dintre puținele cazuri în care, pe baza informațiilor operative, s-a reușit tragerea la răspundere penală a tuturor participanților la comiterea infracțiunilor de corupție, inclusiv a beneficiarului vizei, a celor doi intermediari și a consulului”, notează PA.

În cadrul urmăririi penale, Procuratura Anticorupție a dispus și autorizat mai multe măsuri speciale de investigație, inclusiv percheziții la sediul Consulatului R. Moldova în orașul Odesa. La cererea procurorului, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene l-a suspendat pe învinuit din funcția de consul.

Vadim Ciobanu, unul din avocații lui Șeptelici, a declarat pentru Anticorupție.md, în 2022, că dosarul a fost fabricat pentru că clientul său s-a opus schemei fostului deputat Vladimir Andronachi privind acapararea terenului Consulatului Moldovei la Odesa, aflat într-o zonă scumpă de pe litoralul ucrainean.