Nagacevschi: Compania ucraineană Energoalians a pierdut litigiul din SUA prin care R. Moldova trebuia să achite un prejudiciu de aproape 60 milioane dolari. Explicațiile ministrului
Curtea de Apel Districtuală a Statelor Unite pentru Districtul Columbia (SUA) a casat hotărârea primei instanțe prin care R. Moldova trebuia să achite un prejudiciu de aproape 60 milioane dolari SUA companiei ucrainene Energoalians (actual Komstroy). Anunțul a fost făcut de ministrul Justiției R. Moldova, Fadei Nagacevschi.
„La 15 ianuarie 2021 Curtea de Apel Districtuală a Statelor Unite pentru Districtul Columbia (SUA) a pronunţat decizia prin care a casat hotărîrea Curţii Districtuale a Statelor Unite pentru Districtul Columbia (SUA) din 23 august 2019 împotriva țării noastre prin care a fost recunoscută sentința arbitrajului AD HOC (Paris, Franța) din 25 octombrie 2013 pe teritoriul SUA (suma prejudiciului cu calcularea penalităţilor încasate a constituit 58 591 058, 50 dolari SUA)”, a anunțat Nagacevschi.
Potrivit lui Nagacevschi, această hotărâre arbitrară se încearcă a pune în executare în diferite state ale lumii, inclusiv în SUA.
„Aceasta este o hotărâre arbitrară încă din Paris. Această hotărâre arbitrară se încearcă a pune în executare în diferite state ale lumii, inclusiv în SUA. Mai întâi a fost o primă hotărâre prin care s-a recunoscut și a doua hotărâre prin care s-a blocat în principiu executarea hotărârii. Cu toate acestea, baza hotărârii arbitrare de la Paris este în proces de examinarea a litigiului și faptul că s-a blocat procedura de urmărie în SUA, este în folosul nostru pentru că obținem termen suplimentar pentru examinare. Deci, ca să fie clar, suma de aproape 60 milioane dolari SUA pe care R. Moldova trebuia să o achite ca un prejudiciu companiei ucrainene a fost oprită”, ne-a comunicat ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi.
Curtea de Apel din Paris a adoptat la 24 septembrie 2019 decizia prin care a admis demersul Republicii Moldova de a solicita opinia Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) cu privire la litigiile ce vizează dosarul Republica Moldova și compania ucraineană Energoalians (actual Komstroy). Urmare a acestei decizii, Curtea de Apel din Paris a suspendat procesul de examinare a cererii de contestare a sentinței arbitrale depuse de Republica Moldova, anunța Ministerul Justiției într-un comunicat de presă.
Tot atunci a fost anunțat că Decizia Curții de Apel din Paris din 24 septembrie va fi depusă instanțelor de judecată din SUA în procedurile de recunoaștere a sentinței arbitrale inițiate de Komstroy.
La 22 martie 2011, compania ucraineană Energoalians, entitate juridică, fondată şi înregistrată în conformitate cu legislaţia Ucrainei a înaintat către Republica Moldova o cerere de arbitraj în procedură arbitrală ad-hoc în conformitate cu prevederile Regulamentului de arbitraj al UNCITRAL, prin care a solicitat despăgubiri care ar fi suferite în rezultatul încălcării de către Republica Moldova a obligaţiunilor sale prevăzute în Acordul încheiat între Guvernul Ucrainei şi cel al Republicii Moldova privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor semnat la 29 august 1995 şi prevăzute în Tratatul privind Carta Energiei.
Procesele judiciare au avut o durată excesivă, fiind declanșare în 2010, de către compania ucraineană „Energoalians” contra Republicii Moldova. Bugetul ţării era amenințat să piardă aproximativ 593 milioane lei, bani pretinși pentru investițiile efectuate, procentele la acestea, cât și 540 mii de dolari – cheltuieli pentru serviciile de avocați și onorarii pentru instanța de arbitraj. Sumele invocate nu vor mai fi achitate reclamantului de către statul nostru.
ZdG a scris anterior că firma „Komstroy”, cu care s-a judecat R. Moldova îi avea anterior în calitate de fondatori pe Dmitri Sarnaţki şi firma ucraineană „Avtosila”. Sarnaţchi a fost, la rându-i, partener de afaceri cu ucraineanul Vitali Podvişevskii la compania Transbud. Tot Podvişevskii deţinea, în acte, 50% din SRL „Avtosila”, doar că din Rusia, dar şi cooperativa „Evans” din Ucraina, care avea acelaşi număr de telefon cu cel al firmei „Jet Business Limited”, companie din Ucraina, fondată de Veaceslav Platon. Acelaşi număr de telefon era utilizat şi într-un anunţ plasat pe site-urile ucrainene de specialitate, prin care se vindea un automobil de lux, Land Rover, cu aproape 50 mii de euro. Vitali Podvişevskii a fost şi unul dintre acţionarii ucraineni ai Moldindconbank, instituţie financiară din R. Moldova, cu 4,33%, fiind partener cu acelaşi Platon.