Comisia Pre-Vetting anunță rezultatele finale privind evaluarea candidaților la CSM din rândul judecătorilor de carieră
Comisia Pre-Vetting anunță marți, 7 februarie, ultimele rezultate privind evaluarea candidaților la funcții în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), din rândul judecătorilor de carieră. Potrivit Comisiei, magistrații Ion Chirtoacă și Aureliu Postică, de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, Marina Rusu de la Judecătoria Cahul, sediul Taraclia, și Alexei Paniș, de la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, nu au promovat evaluarea. Concluzia se conține în deciziile motivate, care au fost transmise astăzi candidaților.
Judecătorii candidați au la dispoziție 48 de ore să notifice Secretariatul Comisiei dacă se opun sau nu publicării deciziilor. În caz contrar, acestea vor fi plasate integral pe paginile web ale CSM și Comisiei Pre-Vetting, într-o formă depersonalizată.
„Deciziile Comisiei sunt cu drept de apel și pot fi contestate la Curtea Supremă de Justiție, în termen de 5 zile de la recepționare, fără respectarea procedurii prealabile, potrivit art. 14 alin. (1) și (2) din Legea nr. 26/2022”, menționează Comisia.
Potrivit ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, din totalul de 28 de judecători care s-au înscris în acest concurs, doar 5 au promovat evaluarea. 5 din 28. Astfel, rata de promovabilitate este de circa 18%, iar de nepromovare – 82%.
„Știu că există rezerve față de acest exercițiu, atât din interiorul sistemului, cât și din afara lui. Dar acest lucru este firesc și semn că lumea nu este indiferentă față de procesele din justiție. Totuși, chiar și cu toate aceste rezerve, putem trage anumite concluzii:
1) Deși știam că situația în justiție este una gravă, acum avem întregul tablou și dimensiunile practice a acestei probleme. 2) Exercițiul de evaluare trebuie continuat. Cu o viteză mai mare, dar fără a reduce din calitate. Pentru aceasta, trebuie întreprinse acele acțiuni care să ne permită să ne mișcăm mai repede – mai multe comisii, secretariate cu mai mult personal, resurse mai multe etc. 3) Nu există o altă soluție de a curăța sectorul, decât avansarea evaluării externe extraordinare. Avem și responsabilități care recurg din statutul nostru de candidat la UE, dar pentru ca cetățenii să aibă cu adevărat încredere în Justiție, este nevoie de selecție riguroasă și calitativă a candidaților. Vom continua pe acest drum, fiindcă este singurul care va duce la curățarea Justiției”, a spus Litvinenco într-o postare pe Facebook.
Comisia Pre-Vetting a finalizat evaluarea candidaților la CSM, din rândul judecătorilor, cu 5 decizii de promovare și 23 de decizii de nepromovare. Cei cinci candidați care au promovat evaluarea sunt magistrați din cadrul instanțelor de fond. Candidații care au eșuat evaluarea continuă să activeze în sistemul judecătoresc, dar nu mai pot participa la concursul pentru ocuparea funcției de membru în CSM.
În prezent, Comisia Pre-Vetting evaluează candidații non-judecători la funcții în CSM, de pe lista înaintată de Parlament.