Comisia Pre-Vetting anunță că o candidată la funcția de membru în CSP nu a promovat evaluarea după ce s-a retras din concurs
Comisia Pre-Vetting anunță că Cristina Robu, candidată la funcția de membră în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) și adjunct interimar al procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, Oficiul Sud, nu a promovat evaluarea ca urmare a retragerii din concurs.
Informația privind rezultatul deciziei va fi publicată pe paginile web ale Comisiei și CSP, instituția responsabilă de organizarea concursului în 48 de ore, dacă candidata nu va notifica că se opune publicării. Totodată, decizia Comisiei poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), în termen de 5 zile de la data recepționării, fără respectarea procedurii prealabile.
În concursul pentru ocuparea funcției de membru în CSP au rămas 16 candidați, care sunt evaluați de către Comisia Pre-Vetting sub aspectul integrității financiare și etice. Doar cei care vor promova evaluarea vor putea fi aleși în noua componență a CSP.
Potrivit Comisiei Pre-Vetting, 18 candidați s-au înscris în concursul pentru CSP, dintre care 17 procurori din cadrul Procuraturii Generale, procuraturilor teritoriale și celor de specialitate, dar și un reprezentant al societății civile, propus de Academia de Științe. Verificările sub aspectul integrității vizează o perioadă de 15 ani.
Evaluarea candidaților la funcția de membru al organelor de autoadministrare a judecătorilor (CSM) și procurorilor (CSP) presupune verificarea integrității financiare și etice a acestora, realizată în baza Legii nr. 26/2022. Sarcina Comisiei pre-vetting este să verifice dacă candidații și-au declarat în mod corespunzător averea și dacă aceasta corespunde veniturilor lor, dacă au avut un comportament etic pe parcursul exercitării funcției sau dacă au adoptat acte arbitrare, inclusiv dacă au admis conflicte de interese. Comisia desfășoară acum evaluarea candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).