Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Comisia pre-vetting a audiat-o pe…

Comisia pre-vetting a audiat-o pe procurora Mariana Cherpec, candidată la funcția de membră a CSP

Sursa: procuror.magistrat.md

Comisia pre-vetting a audiat-o marți, 25 aprilie, în contextul procesului de evaluare a integrității financiare și etice a candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale procurorilor, pe Mariana Cherpec, procuroră în cadrul Procuraturii municipiului Chișinău, oficiul principal, și candidată la funcția de membră în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

În cadrul audierii, membrii Comisiei i-au adresat mai multe întrebări de concretizare legate de un subiect de integritate etică, ce vizează procedurile disciplinare aplicate candidatei în perioada 2014 – 2016 și soldate cu sancțiuni.

Înregistrarea audierii va fi disponibilă în 24 ore pe pagina web a Comisiei.

În 2014, Colegiul disciplinar a constatat mai multe încălcări admise Mariana Cherpec în calitatea sa de conducătoare a urmăririi penale, „că nu a  întreprins toate măsurile pentru cercetarea sub toate aspectele, deplină și obiectivă a unor cauze penale aflate în conducerea sa, nu a respectat termenul de examinare a cererilor și de soluționare a materialelor parvenite în ordinea art. 274 din Codul de procedură penală”. Atunci i-a fost aplicată pedeapsa – mustrare.

În 2015, Colegiul disciplinar a conchis că procurora și-a îndeplinit necorespunzător atribuțiile de serviciu, fiindu-i aplicată pedeapsa disciplinară – avertisment. Iar în 2016, Colegiul disciplinar a constatat că procurora a admis tergiversarea investigării a două cauze penale. Deși Mariana Cherpec a invocat atunci volumul mare de lucru pe care îl avea și complexitatea investigării acelor două cauze, i s-a aplicat sancțiunea disciplinară – mustrare.


Audierile candidaților au început vineri, 21 aprilie. Doar cei care vor promova evaluarea vor putea fi aleși în noua componență a CSP.

Pe 20 aprilie, Comisia Pre-Vetting a anunțat că procurorul-șef interimar al Procuraturii raionului Anenii Noi, Aureliu Buzdugan, și procurorul în Procuratura municipiului Chișinău, Oficiul Buiucani, Remus Moroz, candidați la funcția de membru în CSP, nu au promovat evaluarea ca urmare a retragerii din concurs.

13 candidați procurori și un reprezentant al societății civile, propus de Academia de Științe, au rămas în concursul pentru ocuparea funcției de membru în CSP. Aceștia sunt evaluați de către Comisia Pre-Vetting sub aspectul integrității financiare și etice, verificările vizând o perioadă de 15 ani.