Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Comisia de evaluare a procurorilor,…

Comisia de evaluare a procurorilor, a cărei membră a fost Tatiana Răducanu, anunță că „își va continua activitatea în conformitate cu atribuțiile prevăzute de lege”

Sursa: Comisia de Evaluare a Procurorilor/Facebook

Comisia de evaluare a procurorilor anunță joi, 16 mai, că a recepționat cererea de demisie a Tatianei Răducanu, datată din 15 mai 2024, deși președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca, a anunțat încă pe 14 mai că fosta judecătoare a depus cererea de demisie din calitatea de membră din ambele comisii de vetting din care făcea parte.

„În pofida acestei demisii, în Comisie rămân cinci membri, fapt ce asigură cvorumul necesar. Astfel, Comisia își va continua activitatea în conformitate cu atribuțiile prevăzute de lege.

Membrii Comisiei îi mulțumesc Tatianei Răducanu pentru munca depusă în cadrul Comisiei, precum și pentru profesionalismul, integritatea și colegialitatea manifestate de către aceasta”, se arată în declarația emisă de Comisie.

  • Conform Legii nr. 252/2023, Comisia este responsabilă de evaluarea procurorilor din funcții-cheie, inclusiv a celor care au asigurat interimatul sau candidează pentru acestea. Mai exact, este vorba despre funcțiile de procuror general, procuror general adjunct și de procurori șefi ai subdiviziunilor Procuraturii Generale.
  • Evaluarea îi vizează, de asemenea, și pe procurorii șefi și adjuncți acestora din cadrul procuraturilor teritoriale, dar și pe procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție și Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).
  • De asemenea, Comisia este mandatată să continue evaluarea candidaților pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), care au aplicat după 1 septembrie 2023, dar și a aspiranților pentru colegiile acestuia. Evaluarea acestor candidați este reglementată de prevederile unei alte legi și anume Legea nr. 26/2022.
  • În prezent, Comisia de Evaluare a Procurorilor desfășoară evaluarea a 28 de candidați– reprezentanți ai sistemului Procuraturii și societății civile – care candidează pentru funcția de membru în Colegiul pentru Selecția și Evaluarea Procurorilor și Colegiul de Disciplină și Etică al CSP.

Tot astăzi, prima comisie din care a făcut parte Răducanu, Comisia Pre-Vetting, a emis un comunicat de presă în care anunță că a luat act de declarațiile publice recente ale Procuraturii Anticorupție cu privire la Tatiana Răducanu, membră a Comisiei, și că așteaptă ca oamenii legii să investigheze „minuțios acuzațiile” aduse acesteia.

„Comisia Pre-Vetting își exprimă speranța și așteptarea ca acuzațiile aduse împotriva Tatianei Răducanu să fie investigate minuțios de autoritățile naționale competente în deplină conformitate cu principiile unui proces echitabil, inclusiv prezumția nevinovăției, prevăzute atât în legislația Republicii Moldova, cât și în standardele internaționale cu privire la drepturile omului.

Comisia Pre-Vetting își va continua activitatea și va finaliza procedurile de evaluare reluată cât de curând posibil, conform mandatului său prevăzut în Legea nr. 26/2022”, se mai arată în comunicat.

Procuratura Anticorupție (PA) a venit miercuri, 15 mai, cu precizări privind scrisoarea semnată de Veronica Dragalin care a fost transmisă mai multor procurori și judecători.

În comunicatul de presă, PA menționează că instituția „nu are scopul să discrediteze procedura de pre-vetting și vetting”.

PA face referire la mai multe încălcări care au fost admise în procesul de evaluare a actorilor din justiție. „Nu procurorii și judecătorii din Republica Moldova sunt cei care au promovat un candidat în CSM cu un dosar penal activ pe acte de corupție”, punctează PA.

PA a menționat că a transmis scrisoare și candidaților nepromovați, întrucât consideră că drepturile acestora au fost afectate.

Președinta Maia Sandu spune că așteaptă probe concrete care ar confirma acuzațiile aduse de șefa PA, Veronica Dragalin, la adresa membrei Comisiilor Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, potrivit cărora aceasta ar fi o afiliată a lui Veaceslav Platon și Ilan Șor. Declarațiile au fost făcute de șefa statului în cadrul emisiunii Cutia Neagră de la TV8.

Președinta solicită explicații de ce telefonul care conține mesajele cu Veaceslav Platon și Aureliu Colenco a apărut abia acum, deși discuțiile ar fi din 2014. Aceasta a spus că abia după ce i se vor oferi dovezi convingătoare, aparatul prezidențial ar putea examina posibilitatea excluderii Tatianei Răducanu din funcția de membru al Consiliului Suprem de Securitate.

„Fără aceste probe cred că este prematur să iau o decizie”, a declarat Maia Sandu.

În dimineața zilei de 14 mai, pe portalul telegraph.md, a fost publicată o scrisoare adresată judecătorilor, procurorilor și societății civile, prin care șefa PA, Veronica Dragalin, informează că Tatiana Răducanu, membră a comisiilor pre-vetting și vetting, „este apropriată și a acționat în interesele lui Veaceslav Platon și lui Aureliu Colenco, actualul avocat principal care reprezintă interesele lui Ilan Șor”.

Potrivit scrisorii, „în aprilie, în cadrul unui dosar penal, Procuratura Anticorupție a obținut informație din cadrul unui telefon mobil care, conform conținutului, include și o discuție de sute de mesaje (text messages) între Veaceslav Platon și Aureliu Colenco pe perioada mai multor ani. Pe parcursul discuțiilor, cei doi discută inclusiv despre relația și discuțiile lor cu Tatiana Răducanu”.

Tatiana Răducanu, care a deținut concomitent funcția de membră a Comsiei Pre-Vetting și a Comisiei Vetting, și-a depus demisia la câteva ore după ce scrisoarea a fost publicată.

Printr-o scrisoare transmisă președintei Comisiei Juridice, Numiri și Imunități, Veronica Roșca, Tatiana Răducanu menționează însă că „acuzațiile invocate sunt false și nu corespund realității”.