CNA oferă detalii despre dosarul privind finanțarea ilegală a Partidului Politic „ȘOR”: banii ajungeau în R. Moldova sub formă de transferuri, inclusiv în criptovalută. Peste 3,5 milioane de lei ar fi fost folosite pentru transportarea participanților la protestele din PMAN
În primul semestru al anului curent, Partidul Politic „ȘOR” ar fi efectuat plăți în sumă de 600 000 de euro, pe când cheltuielile raportate erau de puțin peste 228 000 de lei, anunță reprezentanții Centrului Național Anticorupție (CNA), care au oferit detalii despre acțiunile de urmărire penală care au loc în cadrul unui dosar pornit cu privire la finanțarea ilegală a partidului, de către un „grup criminal organizat”.
Potrivit probelor administrate pe dosar, s-a constatat că partidul ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă, din partea unei „grupări criminale”, care erau folosiți în interes de partid, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea de proteste. Conform CNA, banii „grupului criminal” ajungeau în R. Moldova sub formă de transferuri și convertiri, inclusiv în criptovalută, iar pentru a camufla originea mijloacelor financiare, erau folosite diverse canale de finanțare precum Dubai, Viena, Monaco.
„Astfel, au fost documentate mai multe episoade în care, în primul semestru al anului curent, de către partid ar fi fost efectuate plăți în sumă de 600 000 de euro, pe când cheltuielile raportate erau de puțin peste 228 000 de lei. Din aceleași surse de proveniență infracțională, ar fi fost achitate salarii lunare membrilor partidului în sumă de 100 000 de euro, iar peste 3,5 milioane de lei ar fi fost folosite pentru transportarea participanților la protestele din Piața Marii Adunări Naționale.
În prezent, pentru fortificarea probatoriului, se efectuează și alte acțiuni de asigurare a investigării complete, obiective și sub toate aspectele a faptelor cercetate. Acestea sunt desfășurate în limitele legale, cu asigurarea respectării principiului prezumției de nevinovăție a persoanelor vizate și respectarea tuturor drepturilor și garanțiilor procesuale”, precizează CNA.
În prima jumătate de an, partidul a indicat că a fost finanțat cu 1,7 milioane de lei.
Joi, 21 iulie, ofițerii CNA și Serviciului de Informații și Securitate (SIS), în comun cu procurorii anticorupție, au descins cu percheziții în mai multe locații din țară în cadrul unui dosar pornit cu privire la finanțarea ilegală a Partidului Politic „ȘOR”.
Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a înaintat Parlamentului două cereri de ridicare a imunității în privința deputatei Marina Tauber, vizată în două cauze penale pornite pe faptul „acceptării cu bună știință a finanțării Partidului Politic „ȘOR” din partea unui grup criminal organizat”.
Potrivit procurorei Mariana Cherpec, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale (PG), Tauber a falsificat raportul privind gestiunea financiară a Partidului Politic „ȘOR” pentru primul semestru al anului 2022.