CNA: O altă parte din prejudiciul cauzat bugetului de stat în dosarul fostului angajat al Ambasadei R. Moldova la București, restituită
Fostul consilier al Secției consulare din cadrul Ambasadei R. Moldova la București, pus sub învinuire într-un dosar de abuz de serviciu, a restituit săptămâna trecută o altă parte din prejudiciul cauzat bugetului de stat, în valoare de 305 mii de lei. Astfel, au fost restituite peste 1,5 milioane de lei, anunță luni, 30 ianuarie, Centru Național Anticorupție (CNA).
Funcționarul a intrat în vizorul CNA și al procurorilor anticorupție în 2020, după ce a devenit cunoscut faptul că acesta ar fi perceput taxe de la cetățenii R. Moldova pentru echivalarea permiselor de conducere moldovenești în românești, pe care nu le-a reflectat în contabilitatea misiunii diplomatice. În 2020, ofițerii CNA au ridicat mai multe acte de la sediul Ambasadei de la București în cadrul cauzei penale pornite pe abuz de serviciu.
Potrivit actului învinuirii, în perioada aflării în misiune diplomatică în funcția de consilier al Ambasadei Republicii Moldova în România, de la 30.01.2017 până la 01.08.2020, învinuitul ar fi perfectat, semnat și eliberat persoanelor fizice 8 929 de adeverințe de confirmare a permiselor de conducere, eliberate de Agenția Servicii Publice a R. Moldova, în scopul preschimbării permiselor de conducere moldovenești pe cele românești.
Din numărul total de acte, 2 566 au fost eliberate fără prezentarea de către beneficiari a chitanței sau a copiei ordinului de plată privind intrarea sumei în cont, conform CNA.
„În acest mod, funcționarul a ascuns numărul real de solicitări de servicii consulare și a însușit taxele consulare și taxele aferente pentru eliberarea adeverințelor. Respectiv, în bugetul de stat nu a fost încasată taxa consulară de 30 de euro şi taxa aferentă de 5 euro pentru fiecare adeverință, în total fiind calculată suma de 89 810 euro, echivalentul a 1 796 622 de lei.
La data de 25 ianuarie a anului în curs, urmărirea penală a fost transmisă în adresa Procuraturii Anticorupție cu propunerea de terminare a urmăririi penale și expediere acesteia în instanța de judecată”, menționează CNA.
Pe data de 1 decembrie 2022, funcționarul a fost pus sub învinuire de procurorii Procuraturii Anticorupție, iar pe data de 2 decembrie a depus, pe contul deschis de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, prima parte din bani – 1 020 000 de lei, urmând să achite încă 776 626 de lei.