CNA anunță că au fost pornite 26 de cauze penale privind acordarea ilegală a subvențiilor în agricultură: Șase persoane au fost reținute, iar șase sunt cercetate în libertate
Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție (PA) au efectuat marți, 24 ianuarie 2023, 68 de percheziții, în cadrul unor cauze penale ce țin de gestionarea de către Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a fondurilor din mai multe proiecte. Detalii despre perchezițiile efectuate au fost oferite, în cadrul unui briefing de presă, de directorul CNA, Iulian Rusu, și șefa PA, Veronica Dragalin.
Potrivit directorului CNA, au fost pornite 26 de cauze penale pe abuzul de putere sau abuzul de serviciu, corupere pasivă, corupere activă, trafic de influență și spălare de bani: „Activitățile țin de mai multe episoade care s-au petrecut în ultimele luni, ce țin de gestionarea de către AIPA a fondurilor din mai multe proiecte pe care le implementează”. Șefa PA a declarat că șase persoane au fost reținute, șase sunt cercetate în libertate, iar „alte persoane sunt recunoscute și audiate în calitate de bănuit”.
„Am depistat o schemă prin care 10% din fondurile oferite, contrar prevederilor legale, erau transferate, prin diferite mijloace, către funcționari din cadrul AIPA. Aceste sume ajungeam până la 150 000 de lei per contract de subvenționare. Un alt episod important, cu un prejudiciu stabilit de 3,5 milioane lei a fost depistat într-un alt oficiu teritorial al AIPA.
(…) În cadrul măsurilor speciale de investigații au fost depistați actorii implicați în această schemă. Este vorba despre funcționari AIPA, dar și diverși reprezentanți ai societăților comerciale precum și asociațiilor obștești. Printre beneficiari se numără și primari. (…) Proiectele care au vizat investigațiile CNA includ, în primul rând programul Leader (…), proiectul privind acordarea de plăți directe per cap de animal și proiectul privind acordarea subvențiilor pentru îmbunătățirea nivelului de trai și de muncă în mediul rural”, a declarat directorul CNA Iulian Rusu.
Potrivit șefului CNA, în urma perchezițiilor au fost ridicate sumele de peste 350 de mii de lei, 10 mii de euro, două mii de dolari, precum și telefoane mobile, blocuri de sistem și altele. Directorul CNA a declarat că investigațiile pe caz continuă.
„Rezultatele preliminare ale perchezițiilor sunt peste 350 de mii de lei, 10 mii de euro, două mii de dolari, bani care au fost ridicați. Un număr de 13 telefoane mobile, trei blocuri de sistem, un laptop, precum și două arme, deținute fără permisul necesar. Pe un singur episod pe care l-am instrumentat am depistat un prejudiciul de de 3,5 milioane lei”, a declarat Iulian Rusu.
Astfel, potrivit șefei PA, în urma perchezițiilor efectuate au fost reținute șase persoane. Alte șase persoane sunt cercetate în stare de libertate, fiind bănuite în cadrul cauzelor penale pe abuzul de putere sau abuzul de serviciu, corupere pasivă, corupere activă trafic de influență și spălare de bani.
„Au fost efectuate 68 de percheziții, în care au fost vizați angajații AIPA din sectoarele teritoriale Bălți și Comrat, administratori de societăți cu răspundere limitată, administratori de societăți pe acțiuni, primari și terțe persoane. Localitățile în care au fost efectuate perchezițiile sunt Glodeni, Sângerei, Bălți, Comrat, Chișinău, Râșcani, Fălești și Drochia. În rezultatul acțiunilor de urmărire penală au fost reținute șase persoane, șase persoane sunt cercetate în libertate, iar alte persoane sunt recunoscute și audiate în calitate de bănuit pe componentele infracțiunii”, a explicat șefa PA Veronica Dragalin.
Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au descins marți, 24 ianuarie, cu percheziții la persoane publice din cadrul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), la autorități publice locale și la mai mulți agenți economici, în dosare care vizează acordarea ilegală a subvențiilor în agricultură.
În contextul perchezițiilor, AIPA a venit cu o reacție în care a declarat că „va acorda tot suportul și va colabora activ cu organul de urmărire penală în partea ce ține de investigarea angajaților, în strictă conformitate cu prevederile legislației în vigoare”. De asemenea, conducerea AIPA a declarat că „se disociază de angajații care admit manifestări coruptibile în activitatea lor, precum și (…) declară toleranța zero la actele de corupției”.