Cine sunt și ce fac acum judecătorii și procurorul din dosarul lui Platon despre care procurorul general a spus că a fost falsificat
Nouă judecători au participat la examinarea dosarului lui Veaceslav Platon, despre care procurorul general a anunțat luni, 18 mai, că ar fi fost falsificat. În prima instanță, acuzarea de stat în dosarul Platon a fost reprezentată de către procurorul Andrei Băeșu.
Victor Boico, Elena Cojocari şi Vitalie Budeci, judecătorii care au emis sentința de condamnare a lui Veaceslav Platon la 18 ani de închisoare în prima instanță, în aprilie 2017, continuă să facă justiție și acum. Boico a fost promovat, la un an de la condamnarea lui Platon, de la Judecătoria Chișinău direct la CSJ. Elena Cojocari activează la CA Chișinău, fiind promovată în această funcție în decembrie 2019. Vitalie Budeci, este, în continuare, la Judecătoria Chișinău.
Andrei Băeșu, procurorul care a reprezentat în prima instanță învinuirea în dosarul Platon a plecat din funcție în ianuarie 2020. Procurorul general a anunțat anterior că numele acestuia figurează într-un dosar penal pentru încălcări admise în procesul de gestionare a cauzei penale privind fraudarea sistemului bancar. După ce a plecat din sistemul procuraturii, Băeșu și-a depus candidatura la funcția de judecător.
La CA Chișinău, decizia în dosarul Platon a fost luată de judecătorii Liubovi Brânză, Oxana Robu și Igor Mânăscurtă. Ultimii doi sunt, în continuare, judecători la CA Chișinău. Liubovi Brânză a fost reținută, în decembrie 2018, împreună cu alte patru colege într-un dosar pentru corupere. Dosarul se află în instanța de judecată, nefiind emisă o sentință.
Vladimir Timofti, Nadejda Toma și Anatolie Țurcanu, judecătorii de la CSJ care au declarat inadmisibile recursurile depuse de avocații lui Platon sunt, și ei, în continuare, la CSJ. Timofti este, din noiembrie 2019, președinte interimar al CSJ.
Numele judecătorilor din completul care a respins, la 7 mai 2020, recursul în anulare depus de avocații lui Platon încă nu au fost făcute publice.
„Studiind ansamblul de cauze penale vizând „frauda bancară”, dar și alte materiale procesual-penale, efectuând suplimentar o serie de măsuri operative, am reușit să stabilim următoarele. Dosarul în privința cetățeanului Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate. Acuzarea a fost întemeiată pe aprecieri intenționat denaturate și interpretarea eronată a faptelor, care rezultau din acuzațiile în privința lui Șor. Prin urmare, cetățeanul Platon a fost absolut ilegal condamnat și, respectiv, ilegal își ispășește pedeapsa. În baza probelor acumulate, Procuratura va iniția procedura de revizuire a sentinței în privința acestuia și va insista pe examinarea echitabilă a cazului, cu garantarea tuturor drepturilor procesuale ale acestuia – lucru, de care, anterior, a fost privat. Pentru a evita tot felul de speculații, vom cere instanței de judecată să examineze dosarul în regim transparent, în cadrul unui proces echitabil, pentru a permite societății să dea apreciere materialelor care au stat la baza învinuirii acestuia, a afla cine, de fapt, stă în spatele acestor falsuri și cine, în realitate, a beneficiat de mijloacele financiare sustrase”, a declarat Alexandr Stoianoglo, procurorul general al R. Moldova la 18 mai 2020.
ZdG a scris că revizuirea dosarului penal în care Veaceslav Platon a fost condamnat, definitiv și irevocabil, la 18 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare și o eventuală achitare ulterioară a acestuia s-ar putea solda cu plata unor despăgubiri de peste un miliard de lei din bugetul de stat.
Banii au intrat anterior în conturile statului, după ce executorii judecătorești au pus în aplicare sentința prin care Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare și au vândut mai multe bunuri atribuite condamnatului, în valoare de peste un miliard de lei, inclusiv pachete de acțiuni la două dintre cele mai mari bănci din R. Moldova: „Moldova Agroindbank” și „Moldindconbank”.
În așteptarea revizuirii primului dosar în care a fost condamnat la 18 ani de închisoare, așa cum a declarat procurorul general, Alexandr Stoianoglo, drumul lui Veaceslav Platon spre libertate a fost pavat în ultimele șase luni și de alte hotărâri judecătorești.
Astfel, s-a ajuns la faptul că, în mai 2020, toate celelalte dosare penale expediate anterior de procurori în instanță, unul dintre care a trecut inclusiv pe la Curtea Supremă de Justiție, să fie acum în prima instanță, pe punctul de a fi comasate, și fără măsuri preventive aplicate pe numele inculpatului Platon.