Cine sunt judecătorii care vor examina contestațiile depuse la CSJ de magistrații care nu au promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting
În cadrul Curții Supreme de Justiție (CSJ) a fost instituit un complet de judecată special pentru examinarea contestațiilor declarate împotriva deciziilor Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor.
Astfel, completul de judecată care va examina contestațiile depuse la CSJ de magistrații care au candidat la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și nu au promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting, are următoarea componență: Vladimir Timofti, Ala Cobăneanu și Svetlana Filincova. Totodată, judecătorul Dumitru Mardari a fost desemnat în calitate de membru supleant în completul de judecată special, conform unui răspuns al CSJ la o solicitare de informație din partea Ziarului de Gardă.
Președintele interimar al CSJ, Vladimir Timofti, activează în organele magistraturii din 1992. Potrivit magistrat.md, el a fost numit în 2002 în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă. Ulterior, în 2003, acesta a fost numit în funcția de judecător la CSJ. În 2012, lui Timofti i-a fost conferit gradul superior de calificare a judecătorului, iar în 2014 i-a fost acordată Diploma de Onoare a Consiliului Superior al Magistraturii. În noiembrie 2019, Timofti a fost desemnat pentru exercitarea interimatului funcţiei de preşedinte al CSJ până la completarea funcției în modul stabilit de lege.
Anterior, ZdG a scris că Vladimir Timofti a făcut parte din completul de judecători de la CSJ care, pe 12 februarie 2017, a respins ca inadmisibile recursurile depuse de părțile din dosarul fostului premier Vladimir Filat, judecat anterior pentru corupere pasivă și trafic de influență. Timofti a făcut parte și din completul de judecători care a pus punctul final în dosarul controversatului om de afaceri Veaceslav Platon.
În februarie 2017, ZdG a scris despre casa magistratului din orașul Codru. Detalii aici.
Judecătoarea CSJ Ala Cobăneanu activează în organele magistraturii din 1991, conform magistrat.md. În anul 2002, judecătoarea a fost numită în funcția de judecătoare, până la atingerea plafonului de vârstă, iar 2003 sa fost desemnată în funcția de judecătoare la CSJ.
Anterior, ZdG a scris că magistratul Nicolae Șova de la Judecătoria Chișinău, sediul Central, este soțul nepoatei de frate al judecătoarei CSJ Ala Cobăneanu.
Ala Cobăneanu și-a achiziționat, în 2014, o casă și un teren pentru construcții în or. Cricova, municipiul Chișinău, după un credit luat de la „Victoriabank” în sumă de 1,65 milioane de lei, cu termen de rambursare, iulie 2028, scria ZdG în iunie 2016. Detalii aici.
Magistrata CSJ Svetlana Filincova activează în organele magistraturii din anul 2007, atunci când a fost numită în funcția de judecătoare la CSJ, conform magistrat.md. În 2012 a fost desemnată în funcția de vicepreședintă a CSJ, iar trei ani mai târziu, pe 7 aprilie 2015, CSM a propus Parlamentului R. Moldova eliberarea lui Filincova din funcţia de vicepreşedintă a CSJ şi preşedintă a Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ, în baza cererii de demisie. Plecarea ei din aceste funcții a coincis cu acuzațiile aduse de Victor Micu, fostul președinte al CSM, precum că aceasta ar fi fraudat sistemul de repartizare aleatorie a dosarelor la CSJ.
Potrivit declarației sale de avere și interese personale, depusă pe site-ul Autorității Naționale de Integritate (ANI), magistrata Svetlana Filincova a ridicat în 2021 venituri salariale în valoare de 333 621 de lei, precum și 396 554 de lei din pensie și indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă.
Familia Filincova deține trei extravilane: o casă la sol de 166,2 de metri pătrați, care ar valora 2 174 068 de lei, precum și o avere imobilă de 36,2 de metri pătrați, care ar valora 119 708 de lei. Totodată, familia Filincova deține în proprietate un autoturism de model Toyota Auris, care ar valora 50 mii de lei.
În anul 2016, ZdG a scris despre casa de lux a judecătoarei Svetlana Filincova.
În decembrie 2012, Svetlana Filincova și soțul său, avocatul Anatoli Filincov, se mutau în casă nouă, pe str. Lăpușnei din Chișinău. Imobilul a fost cumpărat de cei doi soți încă nefinisat și a fost dat în exploatare în luna ianuarie 2013. În declarația de avere a judecătoarei din 2013, aceasta susținea că și-a cumpărat casa de lux cu doar 420 mii de lei (!), deși prețul ei de piață era de 4-5 milioane de lei. În martie 2015, Comisia Națională de Integritate (CNI) a stabilit că Filincova nu a declarat mai multe bunuri, inclusiv un Porsche Cayenne, pe care-l arenda, dar și mai multe conturi bancare. Totuși, Judecătoria Râșcani a anulat actul de control al CN. După controlul CNI, în declarația de avere pe anul 2015, magistrata Filincova și-a schimbat însă valoarea casei, de la 420 de mii de lei – la 2,1 milioane de lei.
Dumitru Mardari este judecător din 1994. În februarie 2014, magistratul a fost numit în funcția de judecător la CSJ, până la atingerea plafonului de vârstă de 65 de ani. Cinci ani mai târziu, plenul Consiliului Superior al Magistraturii l-a desemnat pe Mardari pentru exercitarea interimatului funcţiei de preşedinte al Colegiului civil, comercial și de contencios al CSJ, pe perioada suspendării din funcție a judecătorului Oleg Sternioală, potrivit magistrat.md.
ZdG a scris anterior că, la început de 2016, Dumitru Mardari a intrat în posesia a două apartamente din sectorul Ciocana al capitalei, de 120 şi, respectiv, 87 metri pătrați. Ambele au intrat în posesia sa prin „succesiune testamentară” de la tatăl său, Vasile. În ambele apartamente, tatăl judecătorului a investit în 2007-2008, pe când avea 71-72 de ani.
Dumitru Mardari, în perioada în care tatăl său investea în apartamente, era preşedintele Judecătoriei Ciocana. Tot în 2016, judecătorul a devenit beneficiarul a patru hectare de teren agricol prin „succesiune legală”, dar şi proprietarul a nu mai puţin de 11 încăperi, obţinute, la fel, prin succesiune legală şi testamentară. În anii precedenţi, judecătorul a obţinut astfel şi alte proprietăţi, majoritatea în oraşul Cupcini, raionul Edineţ.
Toți cei cinci magistrați care au candidat la funcția de membru al CSM și nu au promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting, au atacat decizia la CSJ.
Comisia Pre-Vetting a anunțat miercuri, 4 ianuarie, că a finalizat procesul de evaluare în privința a cinci candidați la funcția de membru al CSM, din rândul judecătorilor de carieră și a transmis deciziile sale candidaților și instituției responsabile de organizarea concursului. Deciziile îi vizează pe magistrații Iurie Bejenaru și Anatolie Țurcan de la CSJ, Vitalie Stratan și Vladislav Holban de la Judecătoria Chișinău, sediul central și Angela Bostan de la Curtea de Apel (CA) Chișinău, care, potrivit Comisiei, nu corespund criteriilor de integritate și nu au promovat evaluarea.
Membrii Comisiei și-au argumentat deciziile de nepromovare a evaluării prin constatarea unor dubii serioase cu privire la respectarea de către candidați a principiilor de integritate etică și financiară, în timp ce unii magistrați au catalogat deciziile Comisiei ca fiind subiective.