Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cine sunt cei trei magistrați…

Cine sunt cei trei magistrați care vor fi transferați temporar la Curtea de Apel Chișinău

Colaj ZdG

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat transferul temporar, începând cu 23 septembrie, până la ocuparea a 30 de funcții, la Curtea de Apel Chișinău a celor trei magistrați care au depus cereri.

Este vorba despre judecătorul Vitalie Pîslariuc, de la Judecătoria Orhei, și magistrații de la Judecătoria Chișinău Constantin Roșca și Roman Pascari. Cei trei sunt specializați în materie civilă, de contencios administrativ și insolvabilitate. Membrii CSM au întrebat candidații dacă, în caz că „va fi necesar un judecător în Colegiul penal”, ar fi dispuși să examineze dosare penale, cei trei au răspuns pozitiv.

Din cele 57 de posturi disponibile la Curtea de Apel Chișinău, în prezent sunt ocupate doar 19, după ce 20 de judecători și-au dat demisia înainte de începerea evaluării externe a integrității financiare și etice. CSM anunțase concurs pentru ocuparea a 10 posturi, dar doar trei judecători s-au arătat interesați.

Vitalie Pîslariuc a fost numit, în 2017, pentru un termen de 5 ani la Judecătoria Orhei. Acesta candidează și pentru funcția de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor. În iunie 2024, Comisia Vetting a emis o decizie de promovare a evaluării. În perioada 2010-2017, înainte de a fi numit în funcția de judecător, a practicat avocatura.

În cadrul ședinței CSM, Pîslariuc a menționat că și-a înaintat candidatura și în cadrul concursului anunțat pentru transferul permanent la CA Chișinău.

Vitalie Pîslariuc. Captură de ecran/Privesc.eu

Constantin Roșca a fost numit în funcția de judecător la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, în octombrie 2014.

Trei dintre membrii CSM au spus că au învățat sau au muncit în aceeași instanță cu Roșca, dar nu au considerat necesar să declare abținere.

Roșca este și formator în cadrul Institutului Naţional al Justiţiei.

Constantin Roșca. Captură de ecran/Privesc.eu

Roman Pascari a fost numit, în august 2015, în funcția de judecător la Judecătoria Chișinău, până atunci exercitând profesia de avocat. Acesta a activat în calitate de jurist din anul 1997.

Pascari a declarat că, în 2021, a depus cerere și pentru concursul pentru funcția de judecător la CA Chișinău, concurs care a fost anulat mai târziu, dar și la concursul anunțat în 2024.

În iulie 2023, ZdG a scris că Autoritatea Națională Anticorupție (ANI) a inițiat controlul averii și a intereselor personale ale judecătorului de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, Roman Pascari.

Potrivit unui act de inițiere emis, ANI a înregistrat în luna iunie o sesizare în privința magistratului, cu privire la respectarea regimului juridic al declarării averii și intereselor personale.

Conform sesizării, „se solicită inițierea controlului averii și a intereselor personale în privința lui Roman Pascari, judecător în cadrul Judecătoriei Chișinău, deoarece acesta împreună cu soția sa au obținut active sub formă de bunuri imobile în mun. Chișinău valoarea cărora ar depăși veniturile declarate”.

În octombrie 2016, el a dispus ca judecătorului Gheorghe Popa, reţinut în flagrant după ce ar fi acceptat 200 de dolari de la un participant într-un dosar pe care-l avea în gestiune, dar declarat nevinovat ulterior, definitiv şi irevocabil, să-i fie achitat un prejudiciu moral în valoare de 200 de mii de lei, plus alţi 576 de mii de lei – plata salariului pentru perioada în care a lipsit forţat de la serviciu, dar şi prejudiciul material pentru asistenţa juridică.

Roman Pascari. Captură de ecran/Privesc.eu

La 12 aprilie Comisia vetting a anunțat despre începerea evaluării curților de apel cu cei 40 de judecători ai CA Chișinău. Magistrații au fost notificați că acest proces a început și au la dispoziție 20 de zile pentru a demisiona dacă nu vor să le fie verificate averile și interesele. Astfel, jumătate din judecătorii CA Chișinău au ales să fie evaluați de Comisia Vetting, iar ceilalți au depus cerere de demisie.