Cine sunt cei doi candidați care au depus cereri de participare la concursul pentru suplinirea funcției de judecător la CC
Președinta interimară a Curții Supreme de Justiție (CSJ), Viorica Puica și procuror-șef al Secției Combatere trafic de ființe umane a Procuraturii Generale, Sergiu Russu, au depus cereri de participare la concursul pentru desemnarea unui judecător la Curtea Constituțională (CC) din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Pe 25 august 2023, magistrata Viorica Puica, care a fost transferată temporar la CSJ în luna mai a anului curent, a fost numită în funcția de președintă interimară a instanței.
Viorica Puica este judecătoare din 2002 și a activat la Judecătoria sect. Centru din Chişinău. Ea a candidat și anterior la funcția de judecător al CSJ. În 2007, Viorica Puica a fost desemnată cel mai bun judecător din R. Moldova.
Judecătoarea a avut anterior mai multe discursuri critice privind sistemul judecătoresc din R. Moldova.
- Magistrata a acordat un interviu pentru ZdG în noiembrie 2019: „Judecătorii sunt puternici prin statutul lor și nu au nevoie de relații cu politicienii sau cu oameni de afaceri ca să devină puternici”
Sergiu Russu se află în funcția de procuror-șef al Secției combatere traficului de ființe umane a Procuraturii Generale din 16 decembrie 2022.
Sergiu Russu a ocupat funcția de procuror-șef în cadrul PCCOCS din luna octombrie, 2021 până la numirea lui în funcția de procuror-șef al Secției.
Acesta a mai fost numit, în 2017, în aceeași funcție – de procuror șef al Secției combaterea traficului de ființe umane din cadrul Direcției urmărire penală și criminalistică a Procuraturii Generale, pentru un mandat de cinci ani.
În august 2009, Russu a fost numit procuror adjunct în cadrul Procuraturii Dubăsari, iar în aprilie 2015 – procuror șef în cadrul aceleiași procuraturi.
Funcția vacantă de judecător la Curtea Constituțională
În cadrul ultimelor audieri a cinci candidați la funcția de judecător la Curtea Constituțională, care au avut loc pe 22 iunie 2023, membrii CSM nu au susținut nicio candidatură, astfel concursul a eșuat.
ZdG a analizat în septembrie 2021 activitatea a 11 candidați la funcția de judecător la Curtea Constituțională și a oferit detalii despre cariera acestora. Numele unora au figurat sau figurează în dosare penale sau în dosare pierdute de R. Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Funcția de judecător la CC a devenit vacantă la 28 ianuarie 2021, după decesul magistratului Eduard Ababei. Concursul pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională (CC) a fost anulat în iunie 2021, din motiv că niciun candidat nu a întrunit condițiile necesare pentru desemnarea în funcția de judecător la CC. Anterior, Gheorghe Balan, candidat la funcția de judecător al CC solicitase CSM amânarea concursului pentru suplinirea funcției vacante la CC, până la luarea unei decizii de către aceasta în privința numirii unor membri ai CSM.
Potrivit legii cu privire la Curtea Constituțională, autoritatea de jurisdicţie constituţională se compune din 6 judecători, numiţi pentru un mandat de 6 ani. Doi judecători sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistratului.
Fostul președinte al Curții Constituționale Nicolae Roșca și judecătoarea Liuba Șova au fost numiți de Guvern, judecătoarea Domnica Manole și magistratul Vladimir Țurcan – numiți de Parlament, iar judecătorul Serghei Țurcan a fost numit prin hotărârea CSM. Aceștia fac parte din componența CC din 2019.