Cine sunt cei 13 foști deputați cercetați pentru îmbogățire ilicită și la domiciliile cărora au descins procurorii în această dimineață
Cei treisprezece foști parlamentari bănuiți de îmbogățire ilicită sunt ex-deputați comuniști care în luna decembrie 2015 au părăsit fracțiunea parlamentară a Partidului Comuniștilor din R. Moldova, iar ulterior au creat o platformă social-democrată, platformă care a aderat atunci, la scurt timp, în Parlament, la Partidul Democrat din R. Moldova.
Iată care sunt cei 14 deputați care au părăsit atunci PCRM sunt Violeta Ivanov, Artur Reșetnicov, Alexandru Banicov, Vladimir Vitiuc, Victor Mîndru, Sergiu Stati, Anatolie Gorilă, Boris Golovin, Petru Porcescu, Anatolie Zagorodnîi, Galina Balmoș, Igor Vremea, Elena Gudumac, Corneliu Mihalache.
13 dintre cei 14 foști deputați, cu excepția lui Boris Golovin, sunt cercetați acum pentru îmbogățire ilicită.
Fostul deputat democrat Boris Golovin a fost reținuț anterior în „dosarul ambulanțelor” fiind acuzat de depășirea atribuțiilor de serviciu.
[doc] Afacerile de familie şi interesele ascunse ale noilor deputaţi (II). Business-urile pro-europenilor
Procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție (PA) și ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au efectuat miercuri, 2 februarie, percheziții la domiciliile celor 13 foști parlamentari.
Potrivit PA, perchezițiile au fost efectuate în cadrul investigării faptelor de îmbogățire ilicită a 13 ex-deputați în Parlamentul Republicii Moldova, fiind vizate 47 de bunuri imobile și 13 autoturisme.
Procurorii spun că investighează și condițiile în care cei 13 foști parlamentari au părăsit anterior fracțiunea parlamentară din care făceau parte.
„Cazurile de îmbogățire ilicită sunt investigate în conexiune cu anchetele penale efectuate de către procurorii anticorupție pe faptul coruperii unor deputați din Parlamentul Republicii Moldova pentru părăsirea fracțiunii parlamentare din care făceau parte. Conform rezultatelor preliminare ale investigațiilor, cheltuielile ex-deputaților cercetați depășesc veniturile licite ale acestora în unele cazuri cu 350 000 lei, iar în alte cazuri această diferență atinge valoare de circa 4,6 milioane de lei”, menționează reprezentanții PA.
La 21 decembrie 2015, 14 deputați PCRM au părăsit fracțiunea parlamentară. Anunțul a fost făcut atunci de către deputata PCRM din acea perioadă, Violeta Ivanov. Atunci, cei 14 deputații au anunțat, totodată, formarea Platformei parlamentare social-democratice „Pentru Moldova” care își propunea drept scop depășirea crizei economice, sociale și politice, depolitizarea instituțiilor statului, lupta cu corupția, bunăstarea oamenilor, fortificarea independenței, suveranității și neutralității țării.
„O decizie istorică, prin care oferim o șansă pentru salvarea R. Moldova. Noi, ca membri ai unei fracțiuni parlamentare, intenționat am fost puși în situația să privim pasivi la ceea ce se întâmplă în țară. Nu putem lămuri alegătorilor de ce partidul își schimbă poziția de la o zi la alta, nu putem explica de ce partidul rămâne pasiv când țara este la un pas de colapsus. În R. Moldova nu există nici putere, nici opoziție. Ca stat suntem pe marginea prăpastiei. Cred că politicienii trebuie să se trezească. De aceea noi, 14 deputați, părăsim fracțiunea”, a declarat Violeta Ivanov atunci.
Anterior, într-un interviu pentru Ziarul de Gardă, fosta deputată comunistă Inna Șupac a declarat, că principalul partid de guvernământ din acea perioadă, Partidul Democrat, a „cumpărat” deputați PCRM cu sute de mii de euro
„15 deputaţi ai fracţiunii PCRM, de fapt, au fost cumpăraţi de Partidul Democrat (PDM). Noi am vorbit şi despre sumele care se vehiculează în societate, de la 200 de mii până la 500 de mii de euro pentru un deputat”, a spus Șupac atunci.
Ea a adăugat că de la PLDM au fost „cumpărați” chiar și mai mulți deputați. Șupac a mai spus că deputații transfugi ar primi în fiecare lună o „bursă” de la PDM, „să nu uite să ridice mâna atunci când e nevoie în şedinţele parlamentului”.