Cine exercită funcția de președintă interimară a CSJ, după desemnarea Vioricăi Puica la Curtea Constituțională
Magistrata de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) Aliona Miron, care nu a promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting, a fost desemnată în funcția de președintă interimară a instanței. Decizia a fost luată vineri, 24 noiembrie, de către președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraților (CSM) Sergiu Caraman, după ce Viorica Puica a fost aleasă în funcția de judecătoarea la Curtea Constituțională.
Miron a deținut ultima dată funcția de președintă interimară a CSJ în perioada martie-aprilie, după ce CSM a acceptat cererea de demisie a judecătorului Vladimir Timofti de la CSJ din data de 27 martie 2023.
Deși nu a promovat evaluarea integrității Comisie Pre-Vetting, Aliona Miron este evaluată acum de Comisia Vetting, urmând a fi audiată luni, 27 noiembrie.
CSJ: „S-au stabilit circumstanțe care puteau duce la promovarea evaluării de către candidat”
Aliona Miron activează în sistemul judecătoresc din aprilie 2009. În prezent, este judecătoare la Curtea Supremă de Justiție. Ea a candidat la funcția de membră a CSM.
Aliona Miron nu a promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting, după ce s-au constatat dubii serioase cu privire la respectarea de către candidată a criteriilor de integritate etică şi financiară, în legătură cu posibilitatea financiară a unei rude de a-i acorda un împrumut în valoare de 10 000 de euro și cu faptul că nu au fost prezentate acte ce confirmă cheltuielile suportate de magistrată pentru construcţia unei case de 190 de metri pătrați care este situată în municipiul Chişinău.
Completul de judecată al CSJ a admis drept „convingător și legal” argumentul judecătoarei precum că nu era obligată să indice în declarația de avere și interese suma împrumutului în mărime de 10 000 de euro, având în vedere că „nu mai deținea obligația de a restitui suma de 5 000 de euro, aceasta fiind o modalitate de stingere a obligației prin compensare sau similară”.
„(…) Completul de judecată special menţionează că sunt neîntemeiate concluziile Comisiei, potrivit cărora rudele nu puteau acorda împrumutul de 10 000 de euro, odată ce au avut un împrumut de 7500 de lei cu trei ani până la acordarea acestuia (…)”, se spune în hotărârea instanței.
În plus, completul susține că timpul acordat judecătoarei de către Comisie pentru prezentarea informațiilor „a fost unul insuficient și restrâns”. Cât privește casa de 190 de metri pătrați din Chișinău transmisă judecătoarei de către mama sa, magistrații CSJ au conchis că în procesul de evaluare Comisia „nu a ţinut cont de probele prezentate de reclamantă”, inclusiv de solicitarea reclamantei de a fi audiată mama acesteia în legătură cu întrebările survenite.
„(…) Deşi reclamanta nu a prezentat probe detaliate cu privire la fiecare lucrare în parte, aceasta a prezentat documente, informaţii, declaraţii, până şi fotografii din diferite perioade de timp care arată evoluţia construcţiei şi din care reiese volumul lucrărilor efectuate şi veridicitatea descrierilor în răspunsurile acordate (…)”, susține CSJ.
În cazul Alionei Miron, judecătorul Ion Malanciuc susține că este de acord cu soluția adoptată de colegii săi, însă își exprimă dezacordul cu unele argumente ce se regăsesc în partea motivantă.
„Susțin opinia colegilor că în procesul examinării cauzei s-au stabilit circumstanțe care puteau duce la promovarea evaluării de către candidat, această împrejurare servind temei pentru admiterea contestației și retrimiterea pentru evaluare în fața Comisiei”, a spus magistratul în opinia lui separată.
Aliona Miron este din septembrie 2021 judecătoare la CSJ. Anterior, timp de 13 ani, a activat doar la Judecătoria Chișinău. Judecătoarea a fost votată de Parlament, după ce CSM a solicitat reexaminarea dosarului ei, după ce în martie 2021, Comisia Juridică a examinat candidatura acesteia pentru promovare la CSJ, însă numele ei, în urma unei ședințe cu ușile închise, nu a ajuns în Plenul Parlamentului pentru procedura de vot.