Cine este șeful procuraturii nou create și când va fi numit un nou procuror general
Astăzi, 1 august, intră în vigoare noua Lege cu privire la Procuratură. Pe lângă alte schimbări generate, aceasta, presupune reducerea, de la nouă, la două procuraturi specializate. Va continua să existe Procuratura Anticorupție și, în premieră, este creată Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), în baza unei direcții a Procuraturii Generale (PG). Cele două procuraturi specializate vor fi conduse de câte un procuror-şef, asimilat adjunctului Procurorului General şi îşi vor exercita atribuţiile pe întreg teritoriul R. Moldova. PCCOCS va fi condusă de Nicolae Chitoroagă, care până astăzi a fost încă șef al Direcţei exercitare şi conducere a urmăririi penale din cadrul PG. Chitoroagă va asigura interimatul până la desfășurarea concursului pentru șefia procuraturii nou-create, acesta fiind numit prin trasfer. La fel, prin transfer au fost numiți toți procurorii în funcție de conducere în PCCOCS, ei vor exercita interimatul până la organizarea concursurilor, programate pentru toamnă. Până atunci va exercita mandatul de procuror general interimar și Eduard Harunjen. Acesta a fost numit astăzi adjunct, după ce noua Lege a lichidat funcția de prim-adjunct al procurorului general.
„Noi astăzi am semnat ordinul cu structura nouă a Procuraturii Generale, urmează în cursul zilei de astăzi să semnez și ordinul privind transferul din funcție de procurori în procuratura specializată. Mergem pe formula următoare: șefii de subdiviziuni care au fost până acum în mandat sunt numiți pe principii de interimat. Nu schimbăm structura pentru a nu influența activitatea procurorilor. Schimbările se vor face după concursul pentru funcțiile de conducere. Interimatul se aplică și pentur șefii interimari de subdiviziuni. Adjuncți de șefi de diviziuni nu mai avem în Procuratura Generală. Ei sunt procurori simpli deja. Se declanșează concursuri pentru alegerea deja după principiile noi, prin colegiile noi care sunt create. Se organizează concursuri pentru ocuparea funcțiilor de conducere. Pe același principiu s-a mers și în procuratura specializată. Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale se creează pe baza Direcţei exercitare şi conducere a urmăririi penale din cadrul Procuraturii Generale. Această direcție era formată din două secții: Secţia exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale și Secția de Conducere a Urmăririi Penale în organele centrale ale MAI și Serviciul Vamal. Noua procuratură va avea două funcții, pe care le va prelua de aceste două subdiziuni. S-a mers pe aceeași formulă, de aceea șef interimar este Nicolae Chitoroagă, care până astăzi încă a fost șef al Direcţei exercitare şi conducere a urmăririi penale din cadrul Procuraturii Generale. Tot astăzi trebuie să semnez un odrin privind adjuncții interimari. În regiunea de Sud, unde până acum, în genere, nu a fost astfel de subdiviziune, urmează pe parcurs să numesc prin ordine interimatul. Dar toate aceste funcții vor fi scoase la concurs și în toamna aceasta sper să finalizăm etapa de numire.”, a declarat Eduard Harunjen pentru ZdG.
Eduard Harunjen afirmă că s-a mers pe această formulă, deoarece procurorii care au exercitat mandate până acum cunosc structura, activitățile, iar numiri la acestă etapă ar însemna perturbarea activtiății. Acest lucru nu garantează faptul că ei vor rămâne în funcție după concurs, explică Harunjen, cu precizarea că concursurile vor fi publice și transparente, așa cum prevede noua Lege.
„Toți foștii conducători ai secțiilor din PG au rămas interimari. Au fost reconfirmați în funcție doar eu și doi adjuncți. Deci, un moment: eu am mandat de prim-adjunct al procurorului General, din vara lui 2015. Noua lege nu mai prevede așa funcție de prim-adjunct. De aceea, de astăzi, sunt transferat în funcția de adjunct al procurorului general și continui să exercit interimatul, până când va fi anunțat concurs și va fi ales un procuror general după noua Lege.”, afirmă Eduard Harunjen.
Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale – procuratură specializată în exercitarea şi conducerea urmăririi penale, reprezentarea învinuirii în instanţele de judecată în cauzele vizând infracţiunile de tortură, cele cu caracter terorist, cele săvârşite de organizaţiile criminale, precum şi în alte cauze date în competenţa sa prin lege.
Noua Lege cu privire la Procuratură prevede că procurorul general va avea un mandat de 7 ani. Acesta va fi numit de preşedintele ţării, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, şi nu de Parlament, cum este în prezent. Totodată mai sunt prevăzute mecanisme de promovare în funcţii, dar şi de sancţionare a procurorilor care au încălcat legislaţia. Toţi procurorii ar urma să primească salarii mai mari. La funcția de procuror general vor putea candida persoane cu cel puţin 10 ani de experiență şi cu condiția de nu fi membru al vreunui partid politic de cel puţin 3 ani.
O altă noutate, pe care noua Lege cu privire la Procuratură o va aduce în activitatea procuraturilor specilaizate, va fi detaşarea în cadrul acestora a ofiţerilor altor organe de drept, care se vor subordona funcţional procurorului-şef al procuraturii specializate. Ofiţerii de urmărire penală, ofiţerii de investigaţii şi specialiştii vor fi detaşaţi de la alte instituţii pentru o perioadă de până la 5 ani, aceştia urmând a fi selectaţi în mod individual de către procurorul-şef al procuraturii specializate. Detaşarea va avea loc prin ordinul Procurorului General, cu acordul conducătorului instituţiei în care activează persoana detaşată, iar salarizarea acesora se va efectua din bugetul Procuraturii.