Cine este judecătorul în privința căruia avocații procurorului general suspendat au cerut recuzarea de la examinarea demersului privind arestarea lui Stoianoglo
A fost respinsă cererea de recuzare înaintată de avocații lui Alexandr Stoianoglo pe numele magistratului Nicolae Corcea, unul dintre magistrații din Completul de judecători de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, care examinează demersul procurorului anticorupție Victor Furtună cu privire la arestarea procurorului general suspendat.
Avocații lui Alexandr Stoianoglo au cerut recuzarea lui Nicolae Corcea motivând că „există suspiciuni cu privire la obiectivitatea magistratului”.
Cererea de recuzare a venit după ce magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au respins cererea de strămutare, depusă de avocații lui Stoianoglo, în legătură cu examinarea demersului privind arestarea procurorului general suspendat înaintat de procurorul anticorupție Victor Furtună, de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, la o altă instanță egală în grad.
La 3 octombrie 2012, Nicolae Corcea a fost numit în funcția de judecător la Judecătoria Sângerei, pe un termen de cinci ani.
Mai târziu, la 9 decembrie 2014, a fost transferat în funcţia de judecător la Judecătoria Centru, mun. Chişinău, pe un termen de 6 luni, ulterior fiind prelungit transferul, de mai multe ori, cu încă câte 6 luni.
Conform Hotărârii nr. 932/38 din 27 decembrie 2016, Corcea a fost desemnat pentru exercitarea atribuţiilor judecătorului de instrucţie la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, pentru perioada 01 ianuarie 2017 – 31 decembrie 2017.
Din declarația de avere și interese personale a magistratului Corcea, pentru anul 2020:
Venituri
1. Venitul obținut la locul de muncă de bază (Judecătoria Chișinpu) 256 314 lei
2. Venitul obținut din activitatea didactică, științifică și de creație 24 456 de lei
3. Venit obținut din alte surse legale 3 000 Ron
Bunuri imobile
Apartament cu suprafața de 84,20 m.p., 1/6 cotă-parte, Contract translativ de posesie şi de folosinţă din anul 1995
Bunuri mobile
Autoturism de model Nissan Juke (an. fab. 2013) în valoare de 85 000 Lei, în proprietate din anul 2019
Autoturism de model Honda Accord (an. fab. 2014) în valoare de 69 000 Lei, în proprietate din anul 2019
Datorie
Datorie în sumă de 20 000 de lei contractată în anul 2019, scadentă în anul 2023
Datorie în sumă de 80 000 de lei contractată în anul 2019, scadentă în anul 2024
Anterior, Ziarul de Gardă a scris că Nicolae Corcea este unul dintre judecătorii care au fost vizați în dosarul interceptărilor ilegale.
La sfârșitul lunii decembrie a anului 2019, Procuratura Generală (PG) anunța că a dispus urmărirea penală în privința a patru colaboratori ai Ministerului de Interne și a trei procurori vizați în dosarul interceptărilor ilegale. În cazul celor patru judecători vizați în dosar, procurorii anticorupție au expediat o sesizare către procurorul general privind ridicarea imunității și eliberarea acordului pentru a putea fi urmăriți penal. Astfel, în dosarul interceptărilor ilegale, potrivit surselor ZdG, procurorii anticorupție au cerut procurorului general Alexandr Stoianoglo ridicarea imunității în privința judecătorilor: Elena Costiuc, Nicolae Corcea, Sergiu Ciobanu și Svetlana Tizu.
Nicolae Corcea este unul dintre semnatarii declarației prin care la 2 decembrie 2019 mai mulți judecători de la judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, au acuzat mai mulți procurori de imixtiune în activitatea lor, acuzând indirect și conducerea PG.
Atunci, ZdG a scris că un grup de judecători de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a semnat un document adresat conducerii R. Moldova și conducerii organelor din Justiție prin care denunță practicile unor procurori. Semnatarii au susținut că sunt intimidați, prin diferite metode, să emită decizii ilegale, care ar favoriza acuzatorii de stat, la solicitarea demersurilor privind autorizarea efectuării acțiunilor de urmărire penală, măsurile speciale de investigații sau aplicării măsurilor de arest. DETALII AICI
În martie 2021, ZdG a scris că Corcea împreună cu mai mulți magistrați de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, au acuzat că procurorul general, Alexandr Stoianoglo, ar fi fost dezinformat pe dosarul furtul miliardului de către subalternii săi. Reacția judecătorilor a venit după ce șeful Procuraturii Generale (PG) a acuzat că „judecătorii fie împiedică ilegal activitatea procurorilor, fie tergiversează examinarea materialelor, sau că adoptă soluții care nu le sunt pe placul procurorilor”. Într-un document emis atunci presei, magistrații și-au exprimat dezacordul cu declarațiile procurorului șef al PG, Alexandr Stoianoglo, cum că judecătorii ar tergiversa examinarea materialelor privind furtul miliardului.
În 2015, magistratul Corcea a decis că firma „Finpar Invest” – companie afiliată fostului lider PDM Vlad Plahotniuc, poate construi un imobil cu 13 etaje în locul Cafenele Guguță în centrul Capitalei, însă fără dreptul de a privatiza terenul. Decizia fiind ulterior anulată de Curtea de Apel Chișinău.
În februarie 2018, ministrul Justiției de atunci Alexandru Tănase a depus o sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii prin care a solicitat tragerea la răspundere disciplinară a magistratului Nicolae Corcea pentru că ar fi prelungit, contrar legii, termenul de arest al unei persoanei. Ulterior, CSM a respins solicitarea lui Tănase.