Cine este angajatul din cadrul secretariatului Comisiei Pre-Vetting vizat în procesul penal privind furnizarea informațiilor incomplete în privința lui Iulian Muntean. A fost desemnat de PAS în Comisia de Vetting
Conform surselor ZdG, Iurie Gațcan și Arcadie Rotaru sunt cei doi angajați ai Centrului Național Anticorupție (CNA) vizați în procesul penal deschis marți, 26 septembrie, pe faptul pretinselor acțiuni ilegale ale unor angajați ai CNA, responsabili de acumularea, analiza și furnizarea informației către Comisia de Pre-vetting, în privința candidatului la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Iulian Muntean.
Mai exact, șeful al Secției analiză operațională a Direcției analitice CNA este Iurie Gațcan, care era angajat în cadrul secretariatului Comisiei Pre-Vetting, iar actualul șef al Direcției analitice este Arcadie Rotaru.
Iurie Gațcan este angajat în cadrul CNA din 2016, fiind șeful Secției dar și a Direcției, potrivit declarațiilor de avere prezentate la Autoritatea Națională Anticorupție. Contractul lui este în prezent „suspendat”, potrivit serviciului de presă CNA, citat de Europa Liberă.
Gațcan a fost desemnat, în luna iunie, membru al Comisiei de evaluare externă a integrității etice și financiare a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ) (Comisia Vetting), din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).
Arcadie Rotaru deține funcția de șef al Direcției analitice din iulie 2018. Acesta a contrasemnat raportul de analiză operațională în privința lui Muntean în 2018 și 2023.
Conform Procuraturii Anticorupție (PA), suspiciunile ce au stat la baza inițierii procesului penal referitoare la tăinuirea informației despre Iulian Muntean, constau în aceea că Iurie Gațcan – angajatul CNA care în 2018 a întocmit raportul de analiză operațională, inclusiv în privința lui Iulian Muntean, este angajat al secretariatului Comisiei Pre-Vetting, iar șeful Direcției Generale Analitice al CNA, responsabil de efectuarea ambelor analize operaționale (din 2018 și 2023) în privința lui Iulian Muntean, este aceeași persoană – Arcadie Rotaru.
PA a rectificat primul comunicat, privind „precizările Procuraturii Anticorupție urmare a audierilor publice din 25 septembrie 2023”, publicat marți, făcând o singură modificare. În cea de-a doua versiune a textului, Gațcan este prezentat ca „fost angajat al secretariatului Comisiei Pre-Vetting”. Numele angajaților secretariatului Comisie Pre-Vetting nu a fost făcute publice de la constituirea acesteia, până în prezent.
Potrivit actului de autosesizare, la data de 14 decembrie 2018, la interpelarea din 29 octombrie 2018, a organului de urmărire penală al CNA, în cauza penală cu denumirea generică „ASEM”, Gațcan a efectuat analiza operațională în privința a trei intermediari, precum și în privința studenților și profesorilor bănuiți sau învinuiți, în actele de corupție, inclusiv și în privința profesorului Iulian Muntean, care la acea dată avea statut procesual de învinuit.
A doua zi, la data de 15 decembrie 2018, prin scrisoarea de însoțire semnată de Arcadie Rotaru, raportul de analiză operațională a fost expediat organului de urmărire penală al CNA.
„Potrivit declarațiilor directorului CNA, din cadrul audierilor publice din 25 septembrie, care au avut loc la Parlament, verificarea lui Iulian Munteanu a avut loc prin consultarea registrului de evidență a rapoartelor de analiză operațională.
Tot potrivit declarațiilor directorului CNA din cadrul audierii publice, la solicitarea Comisiei de Pre-Vetting, a fost efectuată în privința candidatului Iulian Munteanu analiza operațională”, menționează PA.
Vineri, 22 septembrie, noul membru al CSM, Iulian Muntean, care este învinuit de corupție într-un dosar din 2018, a anunțat că „crede că își va depune cererea de demisie”.
La două zile de la apariția în spațiul public a informațiilor legate de dosarul de corupție din 2018 în care este vizat Iulian Muntean, ceilalți membri ai Consiliului au emis o declarație în care își exprimă îngrijorarea cu privire la situația în care Muntean ar fi furnizat Comisiei Pre-Vetting „informații incorecte sau incomplete cu privire la o ancheta în curs de desfășurare, inițiată încă în 2018”. În acest sens, membrii CSM au indicat că soluția optimă pentru Iulian Muntean ar fi depunerea cererii de demisie.Publicitate
Cei nouă membri ai CSM au afirmat că sunt îngrijorați și de faptul că, „deși se cunoștea de câteva luni că Iulian Muntean a fost supus verificărilor în fața Comisiei Pre-vetting, aceste informații totuși au fost comunicate publicului de către instituțiile statului abia acum, la o distanță de două săptămâni de la data numirii sale în funcția de membru al CSM pe un mandat de șase ani”.
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a venit cu o reacție în legătură cu scandalul în care este vizat noul membru non-judecător al CSM, Iulian Muntean. Ministra a spus că, dacă acesta nu a indicat în chestionarul Comisiei Pre-Vetting despre faptul că a figurat în calitate de învinuit într-un dosar penal „atrage dubii serioase asupra integrității sale”. Astfel, „pentru a nu discredita imaginea și eforturile depuse în reforma justiției per ansamblu”, ea a recomandat „retragerea sau demisia sa” din funcție.
Pe 21 septembrie, Comisia Pre-Vetting a venit precizări în contextul informațiilor apărute în spațiul public, referitoare la Iulian Muntean, candidat la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care a promovat evaluarea extraordinară pe 14 august 2023, și a fost numit de Parlament în Consiliul Superior al Magistraturii pe 7 septembrie 2023, în sensul în care ar fi învinuit într-un proces penal de corupție ce datează cu anul 2018. Conform comunicatului publicat, „pe tot parcursul procesului de evaluare, Comisia nu a fost informată despre investigații sau proceduri penale în care ar fi fost vizat Iulian Muntean”.
Pentru a evalua integritatea financiară și etică a candidaților, Comisia Pre-Vetting susține că, prin lege, colectează date din numeroase surse publice și private, inclusiv de la Centrul Național Anticorupție și Serviciul de Informații și Securitate.
Ulterior, Procuratura Anticorupție a declarat că nu a fost interpelată de Comisia Pre-Vetting, pentru a oferi informații cu privire la candidatul Iulian Muntean, „așa cum s-a procedat în cazul altor candidați”.
Familia noului membru non-judecător al CSM, Iulian Muntean, care a susținut evaluarea integrității, deși are statut de învinuit de corupție într-un dosar din 2018, și a fost numit de Parlament, a fost implicată în campania electorală a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) pentru alegerile parlamentare din 11 iulie 2021.
Soția avocatului Iulian Muntean, Neli Muntean, este membră a PAS din septembrie 2021, adică după desfășurarea scrutinului. Informația a fost confirmată pentru ZdG de purtătoarea de cuvânt a partidului de guvernare Adriana Vlas. Totuși, Iulian Muntean, care a împărțit și el materiale electorale din partea PAS, nu a fost anterior membru al partidului, potrivit aceleași surse.